Så kan ett "bra jobbat" leda till färre olyckor
Mer beteendevetenskap i byggbolagen. Så vill författaren och konsulten Fredrik Rosengren vända olyckstrenden. Han har tillsammans med en kollega skrivit en handbok i beteendebaserad säkerhet för byggbranschen.
Vad ska man göra för att minska riskerna på bygget?
– Vetenskapen visar att vi människor gör det som gynnar oss. På en byggarbetsplats måste jag känna som människa att det gynnar mig att jobba säkert. Får jag beröm och uppmärksamhet när jag gör det, då kommer jag att välja att göra det igen. Det är så inlärningspsykologin har visat att vi fungerar.
Skulle detta sättet att jobba kunna minska olyckor och dödsolyckor?
– Ja, det är jag helt övertygad om. När vi berömmer och förstärker säkra beteenden, kommer de att öka och de riskfyllda att minska. Då skapar vi säkra arbetsplatser.
Men görs inte detta idag?
– Jo, men det behöver göras i större utsträckning. Ambitionen, viljan och intentionen finns där men det är inte säkert man förstärker ett säkert beteende även om man tror det. Vi kanske berömmer någon som har jobbat fort men frågar inte om de jobbat säkert. Då kan vi istället försvaga säkerheten.
Vilka ska agera?
– Det bästa är att alla agerar. Men ytterst är det de som bestämmer över saker och ting, som de som sitter på tidplanering eller ekonomi. De behöver lägga mer tid på att berätta för personer på arbetsplatser att de vill att man ska jobba säkert och ge rätt förutsättningar för det, till exempel i form av tid och verktyg. Det bästa är också om de som arbetar ute i produktionen och som utsätts för riskerna förstärker säkra beteenden hos varandra.
Ingen vill väl jobba farligt?
– Ingen vill ju skada sig själv eller någon annan. De som jobbar osäkert gör det av en anledning, antingen har de inte fått förutsättningar att jobba säkert eller har de blivit uppmuntrade och förstärkta i riskfyllda beteenden av kollegor eller chefer.
Så vad behöver förändras?
– Jag tror att beteendevetskapen behöver komma in i byggbolagens organisation. Man behöver kanske ha hjälp av organisationspsykologer eller beteendevetare för att få veta hur man ska göra för att öka andelen säkra beteenden.
Boken som Fredrik Rosengren och kollegan Erik Matton skrivit heter ”Beteendebaserad säkerhet. Handbok för byggbranschen”.