Så dödar asbestcancer fortfarande – trots förbudet
Trots asbestförbudet på 1980-talet fortsätter arbetare att insjukna och dö i asbestcancern mesoteliom. ”Reglerna för att skydda arbetarna följs inte”, säger forskare.
Asbest är fortfarande en allvarlig fara som i värsta fall kan sluta med döden.
Varje år mister 120 personer livet i cancerformen mesoteliom i lungsäcken eller i bukhinnan. För varje fall av mesoteliom räknar man också med att det finns cirka sex andra former av cancer som beror på asbestexponering.
En ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet har granskat varför arbetarna, däribland byggnadsarbetare, har insjuknat.
– De har utsatts vid olika typer av dammigt arbete. Kanske har de inte vetat att de arbetat med asbest eller hur de skulle skydda sig. Man har också angett att det varit slarv med andningsskydd, säger Ann-Beth Antonsson, arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Hon konstaterar att med dagens regler ska ingen alls utsättas för de farliga asbestfibrerna. Sedan 1982 finns ett totalförbud mot asbest. Arbetsgivaren ska skydda sina anställda. Fastighetsägare och beställare har ett ansvar för att undersöka var det finns asbest och handla upp säkra saneringar. För att alls få hantera materialet måste man ha tillstånd, specialutbildning och skydd.
– Men i många fall finns en okunskap. Det är viktigt att alla på byggena lär sig att känna igen asbest så att man agerar direkt om det upptäcks. Det är också viktigt att parterna i alla led följer reglerna, från fastighetsägare och vidare, säger Ann-Beth Antonsson.
Läs mer: Asbest-en livsfara än idag
Mesoteliom tar lång tid att utveckla. Därför är de flesta som insjuknar och dör idag i 65-70-årsåldern. Men också yngre personer, som utsatts efter totalförbudet, har dött i sjukdomen. 1997-2007 dog totalt 110 personer i åldrar upp till 54 år. Under åren 2008-2017 dog totalt 37 personer i samma åldrar i mesoteliom. Totalförbudet har haft effekt men inte stoppat dödsfallen.
Det fick forskarna att granska hur de som exponerats efter totalförbudet blivit utsatta. Man ville se om det fanns några nya risker. Men det verkar vara samma orsaker som tidigare.
I undersökningen har forskarna framförallt samlat in material genom att gå igenom 17 arbetsskadeanmälningar från AFA Försäkring. De har även använt Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Bland de som fick mesoteliom efter att ha utsatts efter förbudet fanns sex personer, alla från byggbranschen.
– Det verkar till stor del bero på välkända exponeringar på byggarbetsplatser, där asbest kan finnas kvar i äldre konstruktioner liksom i eternitplattor. En person som inte själv arbetade med asbest, utsattes vid andras arbete. Det visar hur viktigt det är att spärra av arbetsplatser där man hanterar asbest, säger Ann-Beth Antonsson.
HÄR FINNS ASBESTEN, DETTA GÄLLER OCH SÅ GÖR DU OM DU HITTAR DEN (PDF-dokument, 508 kB)
Arbetsmiljöverket, Byggnads och Sveriges Byggindustrier har ingått i en referensgrupp till projektet.