Så byggs skyddsrummen under jord
Sverige har cirka 65 000 skyddsrum och många är i stort behov av renovering. Här är några steg i byggprocessen.
Många är okunniga
De viktigaste funktionerna i ett skyddsrum är stomme, installationer och komponenter. Bristande underhåll är vanligt och fastighetsägare är ofta okunniga om vad som gäller. Det kan vara sprickor eller rost, en dörr som ska installeras, en stomme som måste gjutas eller ventilation som ska åtgärdas. Entreprenören berättar om regelverket och gör upp en tidsplan. Fastighetsägaren informerar de boende om el och vatten behöver stängas av.
Unik miljö under mark
Varje skyddsrum är unikt och alla jobb skiljer sig åt. Arbetet sker ofta under mark och i en speciell miljö. En del skyddsrum finns i källare, andra i stora bergrum. ”Det är som att läsa en spännande bok. Man går ner under jorden och träffar på ett runt stenblock som rullas fram för att komma in i ett bergrum som är fuktigt och rått”, berättar skyddsrumsteknikern Thomas Agerstig på företaget Skyddsrumsspecialisten.
Viktiga verktyg
Allt från bilningshammare till borriggar används i jobben. I en specialbyggd skåpbil har Skyddsrumsspecialisten inrett en verkstad med arbetsbänk och verktyg som svets och rörböjare.
Man kan sällan beställa färdigbockade järn, mycket måste tillverkas på plats. Det saknas ofta ritningar för äldre skyddsrum.
Skyddar medborgarna
Skyddsrum ska skydda medborgarna mot stötvågor, gaser, radioaktiv strålning och splitter. Alla konstruktioner har en typlösning. Avloppsrör som är utanpåliggande måste till exempel alltid vara i rostfritt stål. ”Ett skyddsrum är oftast av betong men andelen tillsatt armering är större än vid andra konstruktioner. Det gör att skyddsrummet blir segt vilket ger stommen möjlighet att stå emot en eventuell stötvåg”, säger Jacob Holm, projektchef.
Konstant granskning
Både renovering och nybyggnation omgärdas av en konstant granskning. Varje millimeter är viktig, det är låg tolerans för avvikelser. Samtidigt måste skyddsrumsteknikern komma med flexibla lösningar inom regelverkets typlösningar. En certifierad skyddsrumssakkunnig är med under hela processen. Efteråt rapporterar denne till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och utfärdar ett intyg till fastighetsägaren.