Så bygger de en vedeldad pizzaugn – med extra lull-lull
Vad gav du för present till din partner senast? Om du vill nå nya gåvohöjder så kolla in det här stolta hantverket! Dessutom blir du själv mätt på köpet.
Plåtslagarna Christopher Eek och Jesper Hansson på Malmö plåtservice har haft ett litet sidoprojekt i verkstaden. Chefen, Christopher, ville överraska sin hustru med en present de lux. Nämligen en egenbyggd, vedeldad pizzaugn som glimmar som guld.
Valet var nog enkelt då de båda plåtslagarna även är gourmander och djupt kunniga när det gäller att baka pizzor.
– Jag älskar mat. Hade jag inte blivit plåtslagare hade jag blivit kock, säger Jesper Hansson.
– Pizza är fantastiskt, säger Christopher.
Men pizzasnacket får vänta lite – först lite om smycket. Ugnen alltså. Den är byggd i borstat rostfri och syrafast plåt. Och till det många detaljer i mässing. Det går dessutom att flytta den vid behov.
– Jag har byggt en likadan ugn tidigare. Den är lite mindre men principen är densamma. Ugnen är dubbel överallt. Det finns en insida, en utsida och däremellan ligger det isolering. Så i tanken blir allt dubbelt och det är det som är utmaningen i bygget. Sedan måste man tänka på värmen. Att ugnen håller värmen och att den går att värma upp effektivt, säger Jesper Hansson som jobbat som plåtslagare i över 30 år.
Pizzaugnen ska värmas med ved och de två plåtslagarna räknar med att de enkelt kommer nå upp till 500-600 grader.
– Så varmt ska det inte vara när man bakar pizzor, utan då ska man hålla kring 400 grader. Att nå upp till den temperaturen tar ungefär en timme. Då har man en jämn fin värme, berättar Jesper Hansson.
Christopher Eek fyller i:
– Det får plats tre till fyra pizzor åt gången. Men det kommer nog aldrig bli aktuellt då det blir svårt att hinna med. Pizzorna blir klara på någon minut och är det fler inne samtidigt finns det risk för att de blir brända.
Priset då? Jo, omkring 30 000 kronor tror Christopher och lägger till att just den här pizzaugnen fått lite extra lull-lull och kärlek. Själva bakstenen är i lava, en äkta Biscotti från Italien.
– Det här är riktigt hantverk och inget prefabricerat. En lite mindre och enklare variant går nog på 20 000.
När det gäller favoritpizzor så går Jesper över gränsen från Italien till Frankrike.
– Jag är egentligen inte så kräsen och kan nöja mig med en vanlig Vesuvio, bara degen är gjord på rätt sätt. Men om jag ska nämna någon så är det Tarte flambée. Det är en fransk variant av pizza där det bland annat är crème fraiche istället för tomatsås. Till det tar jag gärna ett glas öl eller rödvin.
Kollegan håller sig dock kvar i pizzans hemland.
– Jag gillar mest italienska pizzor.