Så blir du stensäker – få bäst koll i boden
”Här vid en Skånelänga är det fint med natursten. I andra sammanhang kan det vara bättre med sprängsten.
Jag börjar med att gräva bort all jord ner till 40 centimeter, man får kolla så att inga ledningar är i vägen. Är det sand under gräset får det vara kvar för det dränerar bra.
”Jag lägger dem två och två med hjälp av hjullastaren. Att bottna med stora stenar stabiliserar och ger ett lugn för ögat. Det är viktigt att det blir stabilt, det ska till exempel stå emot vibrationer vid vägarbeten.
Jag tänker på att stenarna måste passa in i omgivningen, försöker hitta stenens vackraste sida. Till den yta som är utåt försöker jag hitta släta stenar.”
Gerald Girlinger
Bor: Vejbystrand.
Yrke: Stenläggare sedan 15 år.
Jobbar: Åt husägare och anlitas vid olika byggprojekt.
Utbildning: Har gått bredvid en erfaren murbyggare och lärt sig.
”De måste ligga rakt eller luta inåt. Mellan ytterstenarna lägger jag mindre stenar och grov singel. Muren måste vara självbärande, men på vissa ställen förstärker jag med betong på insidan.
Jag bygger mest på frihand. Jag tycker en mur ska vara levande.”
”Jag använder bobcaten till att köra tunga stenar och till att lyfta de halvtunga stenarna i midjehöjd. Man måste vara vältränad i mitt jobb.
Jag har tagit över byggandet av stenmurar från flera som börjat, men fått ryggskott.”
”Muren är cirka 80 centimeter i botten, men 20 centimeter tunnare i toppen. Jag använder vattenpass för att få en jämn, rak yta på slutet. Men mest utgår jag från mitt ögonmått. Det ska bli en mur som är vacker och funktionell, men den ska inte vara perfekt.
Stenmurar är underhållsfria och blir bara snyggare med tiden, efter 40–50 år när de gnagts av tidens tand är de som vackrast.”
TÄNK PÅ:
- Planering är A och O.
- Välj rätt typ av sten. Tänk på att stenen ska passa till omgivningen.
- Det är viktigt att bygga stabilt. Vibrationer kan annars orsaka ras.
- Bygg utefter det egna ögat. Muren ska inte bara bli hållfast utan även vacker.
- Skona kroppen. Använd hjälpmedel