Så blir betongen klimatsmartare i ny fabrik
Nu satsar Peab på en ny fabrik för klimatförbättrad betong i Oxelösund. Det är ett samarbete med SSAB, där restprodukter från deras stålproduktion ska ersätta delar av cementen i betongen.
Vid tillverkning av cement frigörs koldioxid, något som gör att betongen är en miljöbov på bygget. Därför satsar nu Peab via dotterbolaget Swecem på att klimatförbättra betongen och investerar 100 miljoner i en ny fabrik i Oxelösund. Bara ett stenkast bort ligger SSAB, och det är rester från deras produktion som ska malas ner och spädas ut i cementen.
– Den nya fabriken kommer att kunna hantera 70 000 ton slagg per år som sedan transporteras till våra betongfabriker, säger Håkan Wifvesson, biträdande affärsområdeschef på Peab.
Hur stor andel av cementen som kan ersättas med nermalt slagg beror på vad betongen ska användas till.
– I husproduktion kan vi använda upp till 60 % och i anläggningsprojekt 20–35 %. Det är lite beroende på ändamål, men vi drar ner vår klimatpåverkan med runt 20 %.
En del av kostnaden för fabriken står Naturvårdsverket för, som beviljat stöd via initiativet Klimatklivet.
– De går in och stödjer projektet till 35 %, med ett maximalt bidragsbelopp på 36,4 miljoner.
Kommer det gå att framställa klimatneutral betong?
– Det finns idag material som testas i mindre skala och egentligen är fritt från koldioxid helt och hållet, men det är väldigt dyrt. Det sker mycket forskning och utveckling på området, och jag tror att det kommer nya material och tillsatser som blir mer miljövänliga.
Hur ska ni bli helt koldioxidneutrala – kommer vi få bo i kojor, eller kommer det fortfarande att byggas hus i betong i framtiden?
– Det kommer det absolut. Det viktiga nu är att hitta den klimatneutrala betongen, och jag tror definitivt att vi kommer nå våra mål och att hela branschen är klimatneutral till 2045, säger Håkan Wifvesson.