info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så blåstes byggjättarna: "Tjänar pengar på människors tragedi"

I flera år jobbade byggbolagen PME och Nova Ratio ihop åt byggjättarna. Då kom avslöjandet om löner på 25 kronor i timmen efter skatt. Det ledde till storbråk, brutna kontrakt och avgörande i domstol. Vi har talat med byggjobbarna som utnyttjades.

Snickaren ”Mateusz” var anställd av Nova Ratio och lurades på sin lön vid byggandet av kvarteret Hemvistet i Hyllie, Malmö. Serneke var huvudentreprenör och byggde drygt 100 lägenheter åt Malmö kommunala bostadsbolag, MKB. Foto: André de Loisted, Margite Fransson

I maj bröt storbolagen Veidekke, Serneke och Wästbygg inom några dagar kontrakten med Byggfirman PME. Orsaken var att Byggnads krävt att de som använde bolaget skulle häva sina kontrakt senast den 29 maj, annars hotade stämning för kollektivavtalsbrott. En utredning som facket gjort visade att PME brutit mot avtalet, genom att arbetsplatsanmälningar inte lämnats in och att de tagit in underentreprenörer utan att förhandla. PME har i sin tur stämt Byggnads till Arbetsdomstolen, AD, för otillåten stridsåtgärd.

Byggnadsarbetaren kan nu avslöja turerna som lett fram till storbråket och vi har pratat med byggnadsarbetare som vittnar om hur de och arbetskamraterna utnyttjades i kvarteret Hemvistet i Hyllie, Malmö. Där uppdagades problemen förra sommaren. Serneke var huvudentreprenör och byggde drygt 100 lägenheter i tre höghus åt Malmö kommunala bostadsbolag, MKB. Sista etappen var klar 2019.

Läs också Nästa kalldusch för Byggnadsfirman PME – "Får avsluta arbetena direkt"

Det var ombudsmannen Johan Dahlberg som tittade på löneredovisningen och såg en skandal under uppsegling.

– Byggnadsarbetarna fick en lön på 25 kronor i timmen efter skatt, polsk minimilön. Och detta redovisade företaget själva trots att de slutit svenskt kollektivavtal. Det var ren lönedumpning. Det enda arbetarna fick enligt avtal var traktamenten, säger han.

Han hade då begärt ut listor över underentreprenörer från Serneke och bestämde sig för att kolla upp Nova Ratio, ett polskt bolag som var nytt för honom. Strax före semestern förra året fick han se lönespecifikationer för 12 av de totalt 101 byggnadsarbetarna som loggat in på arbetsplatsen under byggtiden med Nova Ratios ID06.

– Men då insåg jag inte hur stort detta verkligen var.

Sedan upptäckte han att PME och Nova Ratio jobbat ihop under flera år, åt stora byggentreprenörer och åt offentliga beställare på flera prestigebyggen.

Läs också Serneke och Veidekke bryter med byggbolag

Ombudsman Johan Dahlberg konstaterar att PME jobbat i flera år åt stora byggentreprenörer och offentliga beställare på flera prestige­byggen. Foto: André de Loisted

Nova Ratio är samtidigt ett företag som väcker många frågor. De har verkat i stor skala och haft 604 ID06-kort sedan 2016. Samtidigt har bara en bråkdel av den utländska arbetskraften, fem personer, rapporterats in till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. Något företaget är skyldigt att göra. Enligt facket saknades bland annat avtalad lönerapportering och inga pensionspengar var inbetalda till Fora.
Nova Ratio hävdar att arbetarna fick rätt betalning. Att de visserligen betalade Iägre löner men högre traktamenten. Facket anser att detta upplägg, vid sidan om att det bryter mot avtalet, bland annat är ett sätt att minska skatt.

Men vad hände egentligen i kvarteret Hemvistet?

– Vad de har gjort mot oss, mot mig och mina kollegor, har de också gjort mot deras familjer. De tjänar pengar på människors tragedi. Här har människor lämnat sina familjer för att hitta sin försörjning utomlands, men blivit grovt lurade, säger polske snickaren som vi här kallar Mateusz. Han var anställd av Nova Ratio.

När han och hans kamrater gjorde upp om att anställas i företaget och skickas till Sverige var dealen att Mateusz skulle få runt 25 000 kronor för 220 timmars arbete i månaden. Företaget krävde att få 2 500 kronor för deras boende i ett hus i Kävlinge, där de bodde flera i ett rum. Några extra pengar för övertid var det inte tal om.

”Jag skulle tjänat minst 35 000 kronor för månaderna jag var där men fick bara hälften”, säger ”Mateusz” som jobbade på Nova Ratio. Foto: Margite Fransson

När vi träffas visar han sina tidrapporter vecka för vecka inlämnade på PME:s blankett.

– Titta här, det var tio timmars arbetsdagar varje dag, här jobbade jag lördag. Jag skulle tjänat minst 35 000 kronor för månaderna jag var där men fick bara hälften. Mina kamrater som arbetade lika länge fick bara runt 10 000 kronor.

Runt jultid var familjeförsörjarna extra sårbara.

– Mina kamrater fick bara en tredjedel av vad de skulle ha samtidigt som de var i stort behov av pengarna inför julen till sina familjer. Jag lånade ut pengar till dem men de fick aldrig resten av företaget, säger Mateusz.

En annan byggnadsarbetare, här kallad Jozef, satte gipsväggar på bygget. Han övertalades att bli egen företagare inför att han skulle ta arbete i Malmö.

– De sa att jag skulle få en bättre inkomst och villkor om jag registrerade en egen firma. Så det gjorde jag. Men jag blev lovad 140 kronor i timmen och fick sedan under 50 kronor som jag måste betala avgifter och skatt på i Polen. Det blev inte mycket över. Tre månaders arbete gav inte mer än mellan 5 000 och 7 500 kronor, säger han.

Läs också Stämmer Byggnads: Kräver miljonskadestånd

Jozef har två barn hemma i Polen att försörja och han berättar att han jobbade på bygget åt Nova Ratio utan något skriftligt kontrakt, utan försäkringar.

Det var som att bygget var uppbyggt i olika skikt med arbetare som hade olika villkor. De polska arbetarna berättar att svenskarna hade en egen position, när de gick hem fortsatte de polska arbetarna att jobba, med längre arbetstider till lägre löner. Men allra sämst var situationen bland arbetarna från länder utanför EU som Ukraina, Ryssland, Georgien och Moldavien.

– De hade sämst löner och fick vänta längst på betalning. Jag jobbade med en man från Ukraina, hans lön var ofta försenad. Han var orolig för sin familj, berättar Mateusz.

PME och Nova Ratio svarar på kritiken

Men enligt de polska arbetarna fanns det också arbetare som helt saknade anställningsavtal, försäkringar och tillstånd att alls vara och arbeta i Sverige.

– De fick betalt i cash. På kvällen efter att alla de andra entreprenörerna försvunnit kom mannen som hade hand om dessa arbetare med pengar som han delade ut. Ibland var det hela lönen, men ofta bara en del och sedan tvingades de att vänta på resten. Vissa gånger fick de bara småsummor för att ha till mat, berättar Mateusz.

Också kollegan intygar deras utsatthet.

– De som klagade blev skjutsade till båten, säger han.

Arbetarna varnade varandra för arbetsplatsen, det pratades ständigt om att folk blev lurade på lönen.

– De lockade oss med att man skulle få bättre löner men drog istället av för att de påstod att folk inte levde upp till kraven. Men inga visste ju vilka kraven var, det var godtyckligt med hur mycket man fick och när lönen kom, berättar Jozef.

604 ID06-kort
  • 604 ID06-kort har Nova Ratio Sp. z o.o. beställt mellan 2016–2019.
  • Byggnadsfirman PME AB har 137 kort mellan 2015–2020.
  • Agral Trade Sp. z o.o har i sin tur 139 ID06-kort under 2019–2020.
”Jag blev lovad 140 kronor i timmen och fick sedan under 50 kronor som jag måste betala avgifter och skatt på i Polen”, säger ”Jozef”, som satte gipsväggar på bygget. Han jobbade åt Nova Ratio utan något skriftligt kontrakt. Foto: Tomas Ohlsson

PME har förnekat allt ansvar för Nova Ratios handlande och bröt med dem efter att Byggnads upptäckt lönedumpningen. Men både byggnadsarbetarna och Byggnads uppfattar att det fanns mycket nära band mellan företagen. På alla kläder stod det PME, liksom på ID06-korten, som bar båda företagens namn.

I efterhand, genom inlämnade avtal till Serneke, upptäckte Byggnads även en koppling till ett bemanningsbolag.

– Det verkar som främst de polska arbetarna jobbade åt Nova Ratio, som i sin tur tog in de utomeuropeiska arbetarna genom det polska bemanningsbolaget. Men ingen av de arbetsavtal som uppvisats var giltiga här, berättar Johan Dahlberg.

Det blev förhandlingar och skadeståndskrav och bit för bit började problemen rullas upp. Vid förhandlingarna mellan Byggnads och Nova Ratio i oktober förra året vägrade företaget betala högre löner. Man lovade dock att betala 1,75 miljoner i skadestånd till Byggnads, liksom avgifter för pensioner och försäkringar för arbetarna till Fora. Men några pengar kom aldrig och företaget försvann ur landet. Då det, såvitt man vet, saknades fackmedlemmar i bolaget kunde inte Byggnads driva in mellanskillnaden i lön.

Veidekkes bygge: Kvarteret Navet, strax bredvid Hemvistet i Hyllie, Malmö. Här jobbade byggnadsarbetare från företaget Agral Trade två månader utan kollektivavtal. Foto: André de Loisted

Byggnads kallade också PME till förhandlingar. Förhoppningen var att få dem att ta ett entreprenörsansvar och se till att rätt löner betalades ut till de anställda. Men det blev nej. Det visade sig, enligt facket, att PME sedan 2015 samarbetat med Nova Ratio och anlitat dem på bygge efter bygge.

– De sa att kontoristen missat att lämna in företagets arbetsplatsanmälningar. Det betydde att vi inte visste på vilka byggen som PME var på. Då vi fick in anmälningarna och begärde ut underentreprenörslistor såg vi ju att PME och Nova Ratio var på massor av byggen tillsammans, säger Johan Dahlberg.

PME hade också gjort fel så att huvudentreprenörerna felaktigt trodde att Byggnads godkänt Nova Ratio. Då facket slog larm om problemen, avslutade PME samarbetet och tog in ett nytt polskt bolag, Agral Trade, under förhandlingarna representerat av samma jurist som de andra två bolagen.

– Över en helg började folk flyttas över från Nova Ratio till Agral Trade, berättar Johan Dahlberg.

Då var Hemvistet klart men problemen fortsatte ändå, vilket ledde till uppsagda kontrakt. Agral Trade togs till exempel in på Riksbyggens och Veidekkes bygge kvarteret Navet strax bredvid. Där jobbade byggnadsarbetare från företaget två månader utan kollektivavtal vilket tecknades först i oktober/november. Detta trots Veidekkes uttalade motstånd mot jobb i gråträsket. Helt nyligen har Agral Trade kallats till granskning av Byggnads.

Här svarar PME och Nova Ratio på kritiken

De rättsliga turerna
  • Byggnads regioner i Skåne och Mälardalen skrev i början av året till huvudentreprenörerna för att dessa ska avbryta kontrakten med PME.
  • PME har i sin tur stämt Byggnads till Arbetsdomstolen och hävdar att facket agerat på ett skadligt sätt och tagit till olovliga stridsåtgärder.
  • Byggnads hävdar att man bara följer förhandlingsordningen i kollektivavtalet, där det är möjligt för facket att i efterhand kräva hävning av kontrakt.
  • Facket vidhåller centralt efter en egen utredning kraven på hävning av kontrakten. Detta har också föregåtts av centrala förhandlingar med Byggföretagen.
  • Redan har en muntlig förberedande förhandling hållits i Arbetsdomstolen angående att PME velat få domstolen att tvinga Byggnads att omedelbart ta tillbaka sina skrivelser. Besked väntas före midsommar.
  • I oktober hålls huvudförhandlingarna i Arbetsdomstolen.
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så blåstes byggjättarna: "Tjänar pengar på människors tragedi"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig