S vill slopa karensavdraget – dagens system ses som orättvist för arbetare
Socialdemokraterna vill slopa karensavdraget. Partiet hävdar att det är ett sätt att minska en växande klyfta där tjänstemän kan jobba hemma när de är lite förkylda. Det kan inte byggarbetare och många andra inom LO-kollektivet.

– Det här är helt orimligt. Det är orättvist och vi vill göra något åt det, säger Magdalena Andersson (S).
Den tjänsteman som känner sig småsjuk har betydligt större möjlighet att jobba hemma och slippa karensavdraget, än en som jobbar i ett arbetaryrke. Det är också ofta samma yrkesgrupper som, enligt Socialdemokraterna, oftast har en lägre lön och för dem innebär avdraget en hård ekonomisk smäll.
Efter covid-19-pandemin har möjligheten för vissa yrkesgrupper att jobba hemma ökat, vilket, enligt Magdalena Andersson, inneburit att skillnaden mellan arbetare och tjänstemän ökat.
– Vi lever därutöver i en tid då tio års reallöneutveckling har utraderats och många kämpar med att få ekonomin att gå runt. Jag vet att ett karensavdrag kan sänka hela månadens ekonomi. Men man kan ju heller inte åka in till äldreboendet och sprida smittan vidare, säger hon.
Förslaget läggs fram i maj
Socialdemokraternas partistyrelse ska lägga som förslag till partiets kongress i slutet av maj att hela karensavdraget ska slopas. De räknar med att förslaget kommer att kosta drygt fem miljarder kronor att genomföra. Partiet räknar med att det slopade karensavdraget blir en valfråga 2026, vilket LO:s ordförande Johan Lindholm är nöjd med.
– Ända sedan LO-kongressen där jag valdes som ordförande har jag haft medskicket att få bort karensen och se till att minska arbetstiden, säger han.
Hur arbetstiden ska sänkas är fortfarande en fråga för facket. Den 15 maj ska LO presentera en utredning om hur de vill genomföra en sådan förkortning.
S vill svartlista företag
Socialdemokraterna presenterade samtidigt även förslag om hur de vill hantera den växande kriminaliteten på svensk arbetsmarknad. Bland annat vill partiet förstärka det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet, svartlista företag som fuskar och höja sanktionsavgifterna, samt växla upp bekämpandet av den ekonomiska brottsligheten.