Rörmokarens galna hobbyprojekt: "Hellre fixa än riva ett landmärke"
Många tyckte han skulle riva men det ville inte rörmokaren Johan: ”Tornet tillhör ju byn.” En skylift och 100 liter rödfärg senare får han beröm.
Det gamla brandtornet i Valla i Östergötland är ett landmärke som står mitt på Johan Zeylons tomt. När Johan köpte tomten för fem år sedan höll panelen på att ruttna sönder och färgen flagnade. Många tyckte att tornet borde rivas.
Men det ville inte Johan. Han satte i stället igång med att regla om och byta panel och måla. Under flera år blev det sedan hans hobbyprojekt. 100 liter Falu rödfärg gick åt och många timmar. I somras blev han klar.
– Det tog längre tid än jag trodde. Det tar tid att måla två gånger, först panelen på marken och sedan uppe på tornet.
Till vardags jobbar Johan heltid som rörmokare på MF Rörteknik i Linköping och är dessutom småbarnsförälder.
– Jag gjorde allt arbete med tornet själv, förutom i början, då jag fick lite hjälp.
Brandtornet byggdes 1930 och nedanför finns ett garage där dåtidens brandbil stod parkerad och startberedd vid brand. Bilen är borta för länge sedan.
– Inuti tornet vinschades slangarna upp på tork. Det finns vissa rester kvar.
Högst upp i tornet finns fönster. Upp till toppen av tornet går en stege i metall. Johan har tagit sig upp vid ett tillfälle.
I framtiden tänker han kanske göra något fint av utrymmet högst upp i tornet. Kanske ett ställe där man kan ta en drink och beskåda utsikten.
– Men då måste det finnas en bra trappa så att man kan ta sig säkert ner igen, haha.
Förr byggdes brandtorn för att man skulle upptäcka eventuella bränder i skogarna runt omkring. Ofta var det skogsbolag som byggde ett system med torn för att bevaka sina skogsområden. Behovet av brandtorn minskade dock snabbt i och med att brandflyget byggdes ut, och runt 1960 var epoken slut.