Rörläggare hittade medeltida silverskatt: ”Hade kunnat köpa 150 får”
Silverskatten hade legat begravd sedan tidigt 1300-tal. Nu jublar arkeologer över den tyska rörläggarens uppmärksamhet.
I samband med grävarbeten för en ny vattenledning i tyska Glottertal lade en av byggjobbarna märke till ”små metallbitar” i jorden. Fynden rapporterades till de lokala myndigheterna som omedelbart drog igång en utgrävning.
Sammanlagt hittades runt 1 600 silvermynt. Det gör fyndet till den största medeltida myntskatt som upptäckts på flera årtionden.
En medeltida kriminalhistoria?
Bland forskarna är upprymdheten kring skatten stor.
– Vi daterar det sista myntet till omkring 1320, ungefär vid den tiden grävdes skatten ner, säger arkeologen Bertram Jenisch till public service-radion SWR.
Dessutom spekuleras det i varför silvermynten begravdes från första början.
– Detta skulle kunna vara material för en medeltida kriminalhistoria. Det är mycket möjligt att ägaren av mynten ville gömma skatten för 700 år sedan, säger Bertram Jenisch.
Skattens värde: 150 får
1300-talets ekonomi såg annorlunda ut och det är knepigt att säga hur mycket silvermynten var värda på den tiden, men enligt den tyska radiokanalen handlar det om hundratusentals kronor i dagens penningvärde.
Arkeologen Andreas Haasis-Berner, anställd på kulturförvaltningen i Badem-Würtenberg, uttrycker sig annorlunda:
– Man hade kunnat köpa runt 150 får med mynten, säger han till länsstyrelsens hemsida.
Om rörläggaren som hittade mynten kommer ges någon belöning, får eller annan ersättning, framgår inte av myndighetens pressmeddelande.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.