Roberts nyckel för att få fler med i Byggnads – värvat 30 nya på kort tid
Hur ska Byggnads stoppa medlemsflykten? I Byggnads region Skåne fokuserar man på tydligare uppföljningsmöten.
– Det är ett vinnande koncept, säger Robert Nilsson, ombudsman på Byggnads region Skåne, som har värvat 30 medlemmar på ungefär två månader.

Medlemstappet i Byggnads har pågått i flera år. Mellan åren 2020 och 2023 förlorade förbundet totalt 4683 medlemmar.
2024, när Målarna gick upp i Byggnads, stärktes byggfacket. Men antalet som lämnar överstiger antalet nya som kommer in.
– Kurvan är sluttande nedåt. Vi tappar fler än vi får in och vi måste stoppa utflödet. Nu måste vi agera, konstaterar Robert Nilsson, ombudsman på Byggnads region Skåne.
LÄS MER: Medlemstappet fortsätter i Byggnads: Allt fler har en tuffare privatekonomi
Styrelsen i regionen beslutade därför att försöka vända medlemsflykten. Robert Nilsson och kollegan Roger Esbjörnsson fick i uppdrag att blir mer aktiva på arbetsplatserna.
Värvat 30 nya medlemmar
– Jag har har lätt att svara på deras frågor och har skrivit in en hel del medlemmar genom åren, säger Robert Nilsson som har arbetat över 20 år som ombudsman på Byggnads region Skåne inom flera olika områden.
Värvningen började i början av februari år och sedan dess har Robert värvat 30 nya medlemmar.
– Nyckeln är uppföljningsmöten, där har jag fått in de flesta medlemmarna.
Tre månader efter att Byggnads har skrivit kollektivavtal med ett företag gör ombudsmännen numera en uppföljning.
Robert Nilsson träffar chefen och går igenom eventuella felaktigheter som kan ha uppstått.
”Blivit fel med lönen”
– Det kan ju ha blivit fel med lönen, semesterersättning och företagshälsovård. Ledningen får en chans att göra om och göra rätt.
Därefter träffar han de anställda och går igenom avtal, svenska modellen samt förklarar vad som gäller på arbetsplatsen när det gäller exempelvis löner och arbetstidsförkortning.
Det är ett vinnande koncept
Efter mötena har flera valt att gå med i Byggnads.
– Det är ett vinnande koncept, säger Robert.
Enligt utvecklingsavtalet, UVA, har alla medlemmar i Byggnads rätt att få fem timmars facklig information på betald tid. I samband med mötena har Robert Nilsson och Roger Esbjörnsson också passat på att värva fler.
– Där har man chansen att få ut budskap om medlemskapet.
Riktar in sig på mindre företag
Man har riktat in sig på mindre företag, där facket inte är så närvarande.
Det går inte att bara några jobbar med det
– Det finns inga fackligt förtroendevalda och man jobbar ganska nära chefen. På större företag är det större facklig medvetenhet och stora ackordslag.
Ombudsmännen försöker också att få MB-ledamöter att lägga mer fokus på medlemsfrågorna och stärka dem att ta diskussioner med icke-medlemmar.
”Alla måste komma igång”
Satsningen omfattar även andra anställda ombudsmän i regionen. Under hösten ska alla ombudsmän boka in minst tre UVA-möten per person ute på arbetsplatser.
– Det går inte att bara några jobbar med det. Alla, som är anställda på regionen och förtroendevalda, måste komma i gång och bli delaktiga i processen för att vi ska lyckas, säger Robert Nilsson.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.