Ringde facket – då blev byggjobbaren misshandlad på sin arbetsplats
Ett byggföretag anklagas för att först ha misshandlat och därefter avskedat en anställd. Anledningen: Han hade tagit kontakt med facket.
Under hösten 2022 kontaktade en byggnadsarbetare i Göteborg facket för att få hjälp med att kontrollera om han fick rätt lön och ersättningar.
En ombudsman genomförde en granskning av företaget och gjorde därefter ett besök på arbetsplatsen, utan att berätta varför.
Det ska inte ha uppskattats av bolagets chefer, som misstänkte att det var byggjobbaren som låg bakom det hela.
– Efter besöket ringde bolaget honom och frågade om han hade kontaktat facket, säger Nils Helmersson, ombudsman på avtalsenheten.
LÄS ÄVEN: Han fick sparken via SMS
Mannen ska därefter ha blivit hotad med hämndaktioner om ärendet drevs vidare, enligt en stämningsansökan som lämnats in till arbetsdomstolen. Men byggjobbaren vägrade ge sig.
Representanter från bolaget ska några dagar senare besökte honom på arbetsplatsen, där han först ska ha blivit hotad och sedan misshandlad och därefter avskedad. Enligt stämningsansökan ”på grund av de kontakter som han haft med förbundet”.
En kollega som förstod vad som skedde larmade polisen, som kom till platsen, skjutsade mannen till sjukhus, dokumenterade hans skador och gjorde en polisanmälan.
Senare gjorde även arbetsgivaren en polisanmälan, men den har lagts ner.
Vi har en bra bevisning
Ärendet ska nu avgöras i arbetsdomstolen. LO-TCO Rättsskydd kräver bland annat att mannens avsked ska ogiltigförklaras, att han ska få lön från den dag han sparkades till dess att att förhandlingen äger rum – och att han ska få ett skadestånd på 250 000 kronor.
– Ord står mot ord, men vi har en bra bevisning och hoppas att polisutredningen talar för vår fördel, säger Nils Helmersson.
LO-TCO Rättskydd kräver även att bolaget ska betala 200 000 kronor i skadestånd till förbundet för föreningsrättskränkning.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.