Rasrisk på Northvolt upptäckt – men... "mycket bättre än tidigare"
Flera myndigheter har gjort ännu en kontroll av Northvolts fabriksbygge i Skellefteå. Flera brister hittades men enligt Byggnads ombudsman Pierre Pettersson har situationen trots allt blivit mycket bättre.
Myndighetskontrollen genomfördes förra veckan. Arbetsmiljöverket var på plats och granskade tretton företag. De flesta av dem kommer få krav på att åtgärda brister.
- Bland annat upptäcktes problem med fallskyddet
- Det fanns grävmaskiner och lyftkranar som inte var besiktigade på ett korrekt sätt
- Det fanns rasrisk i ett schakt där byggnadsarbetare jobbade.
Anders Thor är Senior Manager på Northvolt.
Hur ser du på de här bristerna och vad sätter ni in för åtgärder för att de inte ska upprepas?
– Det genomförs ju sådana här inspektioner löpande av större byggen och även om bristerna är mindre än vid tidigare tillfällen så är förstås varje brist en brist för mycket.
Arbetsmiljöverket träffade även på utländska arbetstagare som inte var anmälda som utstationerade i Sverige av sina arbetsgivare. Även Skatteverket var på plats. De tittade närmare på personaliggaren hos åtta företag och hittade då fyra personer som inte var inregistrerade för det pågående arbetspasset.
Trots problemen som upptäcktes denna gång menar Pierre Pettersson, Byggnads lokala ombudsman, att arbetsförhållandena på batterifabriken förbättras.
– Det ser mycket bättre ut än tidigare. Nu är vi i ett läge där jag skulle velat vara när jag började min anställning därute 2020. Nu kan vi fokusera på mer klassiska problem på byggen som att en del företag inte följer alla regler fullt ut. Tidigare har vi inte kunnat göra det jobbet då det var så enormt mycket grundläggande som inte fungerade alls.
Hur märker du i det dagliga arbetet att det är bättre nu?
– Det är en mycket bättre dialog nu och en helt annan inställning från Northvolts sida. Om det är oklarheter kring någonting så ringer de och frågar om företag, villkor för arbetarna eller vad det nu kan vara. Det känns fantastiskt att de här gemensamma insatserna som vi i de olika facken gjort nu börjar ge resultat. Visst, det finns fortfarande brister, men det är länge sedan jag sett något riktigt allvarligt.
På Northvolt är man nöjd med att samarbetet med fack och myndigheter nu flyter på bättre än tidigare.
Varför lyckades ni inte med det redan från byggstart?
– När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet. Fördelen med att vara en start-up är dock att vi snabbt kan anamma nya arbetssätt, och vi hoppas utveckla den här samarbetsmodellen med myndigheter och fackförbund under de kommande åren, och om vi lyckas kanske till och med kunna vara med och sätta en ny norm för sådana här stora projekt i framtiden.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.