Raset i bostadsbyggande - så påverkar det jobben
Nystarten av bostäder faller kraftigt, enligt en ny konjunkturrapport från Sveriges Byggindustrier. Efter en lång tid av ökning planar sysselsättningen ut.
Nyproduktionen av bostäder sjunker och högkonjunkturen börjar mattas av. Det konstaterar Sveriges Byggindustrier i sin nya prognos.
2019 påbörjas 42 500 bostäder, ett tapp med 21 500 stycken sedan toppåret 2017.
– Vi har varnat för det här. Bolånetak och skärpta amorteringskrav har kraftigt begränsat andelen hushåll som kan finansiera en bostad. En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.
Enligt rapporten gäller minskningen av nyproducerade bostäder såväl villor, som hyresrätter och bostadsrätter. 2017 påbörjades drygt 64 000 lägenheter i landet, 2019 beräknas motsvarande siffra vara 42 500.
Störst är tappet för flerbostadshus. 52 000 lägenheter påbörjades förra året, siffran beräknas sjunka till 32 000 nästa år.
Ombyggnadsdelen går dock bättre och investeringar i lokaler och anläggningar beräknas öka men ökningen blir mindre än tidigare.
Inbromsningen av bostadsbyggandet påverkar också sysselsättningen som börjar plana ut, enligt Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier.
Vad betyder förändringarna för sysselsättningen och jobben?
–Antalet sysselsatta i byggindustrin planar ut på cirka 350 000 personer 2019. Vi ser egentligen inte en minskning idag, utan sysselsättningen ökar med tre procent i år och blir oförändrad nästa år.
Är detta början till en nedgång av byggkonjunkturen?
– Ja det kan man säga för bygginvesteringarna minskar med tre procent nästa år. Det är en tydlig konjunkturavmattning. Men man ska komma ihåg att det är byggandet av bostäder som minskar medan både lokalinvesteringarna och anläggningsinvesteringarna ökar, liksom även ombyggnadsdelen.
2017 var runt 340 000 byggnadsarbetare sysselsatta i byggindustrin. I år är prognosen en ökning på cirka 3,4 procent. 2019 har det minskat till 0,1 procent.