info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rösterna inifrån Prowork: ”Försöker sänka människor psykiskt”

Förolämpningar. Övervakning. Ständiga hot om sparken. De polska byggjobbarna på Prowork blir lurade på pengar och vittnar om kränkande behandling.

Prowork anklagas för att behandla polska byggjobbare illa.
Den som säger emot chefen riskerar sparken, berättar anställda på Prowork. Foto: Tom M Kronestedt (montage)

Byggnadsarbetaren har intervjuat en rad anställda på bemanningsföretaget Prowork. Alla vill vara anonyma. Vad skulle hända om de gick ut med namn?

– Om man skulle kritisera bolaget öppet i tidningen så skulle man nog inte få sparken direkt, men efter två–tre månader skulle de slussa ut en, säger Jakub.

Samma sak berättar Pawel:

– Ingen vågar säga ifrån. Alla är rädda om sina jobb och vet att man kanske inte får förlängt. Företagets linje är att ”passar det inte så…”

LÄS MER: Miljonfusket på NCC:s bygge – Prowork blåste polacker

Otillåtna löneavdrag

Proworks personal rekryteras från Polen. Företaget gör otillåtna löneavdrag för boende och betalar inte traktamente. Pengarna är den stora frågan. Men bland de anställda finns också en utbredd ilska över hur de blir behandlade.

På NCC:s projekt Nya Campus Borlänge, som Byggnadsarbetaren granskat i flera artiklar, arbetade Proworks anställda under en chef som vi kan kalla Bartek.

– Det var hela tiden mobbning. Hela tiden. ”Är du helt hjärndöd”, sa Bartek till mig, berättar Marcin.

– Han var som en hök som gick omkring och försökte sänka människor psykiskt. Om nån kom från toaletten så skrek han: ”Vad fan gör du, gå och jobba!”

LÄS MER: Allt om Nya Campus Borlänge

”Lägg undan kuktelefonen”

Vid ett tillfälle ska en anställd ha sagt emot Bartek. Han skickades ut från bygget och fick lämna Prowork.

– Alla var rädda för Bartek. Han blev lite Gud och kunde sparka en på dagen, säger Miroslaw.

– Om telefonen ringde hos någon så skällde han. Man kan ju inte styra om nån ringer, men då var Bartek där och skrek: ”Lägg undan kuktelefonen!” Alla svenska kollegor har ju telefon. Det är väl självklart att man inte går runt och pratar i flera timmar.

Ombudsmän från Byggnads har berättat att Bartek stoppat dem från att prata med Proworks anställda. Bartek försökte också hindra de anställda att prata med sina svenska kollegor.

– Han ville inte att vi skulle snacka engelska med andra på bygget. Allt skulle gå via ”Gud själv”. Jag tror det handlar om att det inte skulle komma ut saker som är dåliga för Prowork, säger Marcin.

Alla svenska kollegor har ju telefon. Det är väl självklart att man inte går runt och pratar i flera timmar.

Miroslaw, anställd på Prowork

Skottade snö i sommarskor

Undermåliga arbetskläder beskrivs som ett återkommande problem.

– Vid ett tillfälle i Borlänge regnade det väldigt mycket. De andra byggbolagen hade regnkläder men inte vi. Vi blev tvungna att hela tiden byta om och torka de gamla kläderna, säger Jakub.

Men värre än regnet var snön.

– Vi skottade snö i ventilerade sommarskor, trots att vi så klart ville ha stövlar, berättar Marcin.

– Man var ganska orolig över att få kicken därifrån om man över huvud taget frågade någonting. När man kommer och säger att vi skulle verkligen behöva nya skor blir svaret ”det kan du glömma, vi ska ändå bara vara här i två veckor till”, säger Miroslaw.

Zapraszamy do kontaktu – Tipsa oss
Tipsa oss: Ivar Andersen, ia@byggnadsarbetaren.se

Zapraszamy do kontaktu: Tomasz Pozar, tp@byggnadsarbetaren.se

”Svårt att planera med familj”

Proworks anställda jobbar på en ”tre-etta”. Alltså tre veckor i Sverige med långa arbetsdagar, därefter en veckas ledighet för att resa till Polen. Men i Borlänge var det Bartek som hade makten över schemat.

– I många fall sa Bartek att ”Nej, ni får inte åka”. I andra fall gav han besked precis innan så att biljetterna blev dyrare. Men själv kunde han alltid åka var fjärde vecka. Om man klagade så var det bara ”tack och hej, ni jobbar inte här längre”, berättar Marcin.

– Konsekvensen blev så klart att biljetterna blev två eller tre gånger så dyra. Och att det blev svårt att planera med familj och vänner, säger Jakub.

Bemanningsbolaget Prowork har jobbat på NCC:s projekt Nya Campus Borlänge.
NCC:s projekt Nya Campus Borlänge, våren 2024. Prowork har varit det största bemanningsbolaget på bygget. Foto: Tom M Kronestedt

Chef på Prowork nekar

Vittnesmålen mot Bartek kommer inte bara från Proworks personal. Byggnadsarbetaren har även pratat med en rad anställda på NCC samt på underentreprenörer som byggde i Borlänge. Bilden av att han betett sig aggressivt och kränkande går igen.

Men Bartek nekar bestämt. Han har inte hindrat facket från att prata med anställda, däremot framförde han kritik till ombudsmännen.

– Jag sa bara att när jag behövde hjälp så gjorde ni inget. Sen sa jag att om du vill prata med killarna så gå och prata.

Han nekar också till att ha försökt hindra samtal med svenska byggnadsarbetare, samt till att ha skrikit förolämpningar.

– Det är inte sant. Aldrig, aldrig!

Nya Campus Borlänge

Totalentreprenören NCC bygger om Liljanhuset i centrala Borlänge. Uppdraget är värt omkring 400 miljoner kronor. Beställare är fastighetsbolaget Diös, på uppdrag av Högskolan Dalarna.

Byggstart ägde rum våren 2022 och projektet skulle enligt planen ha varit klart i april 2024. 

NCC fick uppdraget våren 2020 och firade med att bjuda personalen på tårta. Men ett år senare sade byggjätten upp 13 egna yrkesarbetare, trots att det fanns möjlighet att låna ut dem fram till byggstart. 

NCC har haft åtta egna yrkesarbetare på Campusprojektet. Samtidigt har 165 personer utfört byggnadsarbete på arbetsplatsen, enligt fackförbundet Byggnads siffror. Om NCC hade utfört allt vanligt förekommande byggjobb i egen regi hade personalstyrkan behövt vara sex gånger så stor, alltså 48 egna yrkesarbetare.

Men NCC har i stället tagit in bemanningsbolag. Två av dessa – Prowork och B3 Personal – har lönedumpat.

”Han luktade alkohol”

Bartek uppger att Prowork har alla arbetskläder som ska finnas, men att anställda ibland tappar bort dem. Han bekräftar att han vid ett tillfälle skickade ut en anställd från bygget, men det handlade inte om att personen sade emot honom.

– Jag sparkade en kille. Han kom till jobbet och jag kunde känna att han luktade alkohol. Det hände tre–fyra gånger. Jag sa åt honom att gå hem och komma tillbaka nästa dag, men han kom inte, säger Bartek.

– Det gick tre–fyra dagar, jag ringde men han svarade inte. Då sa jag åt honom att inte komma mer.

Det är stor skillnad med det nya företaget. Till och med min fru märker det på mitt humör.

Marcin, tidigare anställd på Prowork

Vill lämna Prowork

Prowork har vuxit snabbt och har i dag hundratals anställda. Men missnöjet med arbetsgivaren är stort.

De polska arbetarna pratar med landsmän på andra byggfirmor. Många drömmer om att få jobb på ett företag som betalar korrekt och lämna Prowork bakom sig.

Marcin är en av dem som lyckats.

– Det är stor skillnad med det nya företaget. Till och med min fru märker det på mitt humör, säger han och flinar.

Prowork

Prowork Stockholm AB bildas år 2013. Fram till 2019 växer företagsfamiljen med Prowork Bemanning AB, Prowork Göteborg AB och ägarbolaget Hemro Holding AB. 

Länge är verksamheten blygsam till storleken. Men 2021 lägger NCC ned sitt bemanningsbolag Safida Montage. Personal går direkt från Safida Montage till Prowork Stockholm, som på ett år växer från knappt 40 till nästan 300 anställda.

Sedan 2020/2021 har de olika Proworkbolagen betalat ut mer än 18 miljoner kronor i aktieutdelningar. Ägaren och grundaren Mikael Rönnberg är registrerad som verklig huvudman. Det betyder att han kontrollerar bolagen, vilket i regel innebär ett majoritetsägande av aktierna.

Byggnadsarbetaren har i en serie granskningar visat att Prowork gör otillåtna löneavdrag för boende och inte betalar traktamente till sina polska anställda. 

Ivar Andersen, reporter
Tomasz Pozar
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rösterna inifrån Prowork: ”Försöker sänka människor psykiskt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig