Protest mot läget för fack i Korea
I brevet uppmanas landets president att stoppa tillslagen mot den fackliga rörelsen i Sydkorea. Man slår fast att arbetare behöver fack för att försvara sina rättigheter och att det som nu sker i Sydkorea kommer leda till mer instabilitet på arbetsmarknaden.
Bakgrunden är att facklig aktivitet bemötts med ökande repression, bland annat efter en demonstration mot reformer som inskränker arbetarnas rättigheter på arbetsmarknaden.
Etablerat starka fack
Tretton medlemmar i byggfacket uppges sitta fängslade till följd av sitt fackliga arbete.
Christer Wälivaara, som ansvarar för internationella utvecklingsfrågor på Byggnads, konstaterar att de svenska byggfacken varit involverade i Sydkorea länge.
– I slutet av 90-talet utvecklade vi ett biståndsprojekt för att bygga ett starkare byggfack i Sydkorea. Vi hade ganska stora framgångar. Framför allt har de faktiskt lyckats etablera starka fack, speciellt bland olika yrkesgrupper, säger han.
Attack i stället för dialog
Men nu uppger han att repressionen mot fackligt arbete eskalerar i Sydkorea. Han tror det beror på att man sett från arbetsgivare och regering att man inte längre kan göra som man vill, att man måste ha facket med sig.
– I stället för att utveckla den dialogen attackerar man. Vilket gör att man inskränker de grundläggande rättigheterna ytterligare, säger Christer Wälivaara.
Två arbetare om dagen dör
Han uppger att i snitt två byggnadsarbetare om dagen dör på jobbet i Sydkorea, och konstaterar att Sydkorea inte ratificerat ILOs grundkonventioner fullt ut. (ILO är FNs organ för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor.) Det gäller bland annat konventionerna om rätten att organisera sig och att teckna kollektivavtal.
– Sen har de faktiskt inte ratificerat konventionen om frihet från tvångsarbete. Det är förvånansvärt att ett land som är så fruktansvärt avancerat i andra avseenden, högteknologiskt, är så undermåliga på mänskliga rättigheter.
”Kan göra stor skillnad”
Vad tror du man kan åstadkomma genom att protestera från Sverige?
– Det är klart att ett land som Sydkorea kan ignorera protester i Sverige. Men ju fler som protesterar så inser Sydkorea alltmer att de måste bidra till en hållbar utveckling. Det är små, små nålstick som kan göra stor skillnad.
BWI, det globala byggfacket, har uppmanat alla sina medlemsorganisationer att agera.
Brevet som under tisdagen lämnades till ambassaden var undertecknat av ordföranden för Byggnads, Elektrikerna, Unionen, Seko, Målareförbundet och GS-facket.