info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Professorn: Därför är facklig organisering effektiv mot kriminalitet

Brottsligheten har bitit sig fast i byggbranschen. Men utvecklingen går att vända. Och fackligt basarbete kan spela en betydande roll, säger kriminologiprofessor Amir Rostami.

Arbetslivskriminalitet inom bygg kan stoppas genom facklig organisering, säger professor Amir Rostami (till vänster).
Den svenska modellen = brottspreventiv. Det säger kriminologiprofessor Amir Rostami. Foto: Cato Lein, Mostphotos (montage)

Den organiserade brottsligheten i byggsektorn beskrivs som systemhotande. Människor utnyttjas, seriösa företag slås ut och samhället går miste om mångmiljardbelopp i skatteintäkter.

När lösningar diskuteras brukar myndighetssamverkan och effektiva kontrollsystem komma på tal. Allt det är viktiga pusselbitar, säger Amir Rostami.

Beröm till Svensk byggkontroll

Han är professor i kriminologi, samt ledamot i den statliga delegationen mot arbetslivskriminalitet, och berömmer Byggnads nya satsning Svensk byggkontroll.

– Jättebra!

Men Amir Rostami lyfter också en mer grundläggande facklig uppgift: Organisering.

– Att arbetare organiserar sig är ett bra motmedel både mot arbetslivskriminalitet och människoexploatering, säger han.

LÄS MER: Allt om brottsligheten på bygget

Behöver värna svenska modellen

Det handlar om att bygga upp en motståndskraft. Starka fack gör det svårare för kriminella att utnyttja utsatta arbetstagare.

– De här grupperna identifierar svagheter och ger sig på dem. En ensam arbetare är i deras ögon en svaghet. De vinner på att det inte finns kollektivavtal. Men om arbetare organiserar sig kan man använda den gemensamma styrkan till att säga ifrån, säger Amir Rostami.

– Det här är klassiskt. Om vi går tillbaka till tidigt 1900-tal fanns det andra krafter som fackföreningarna behövde organisera sig mot. I dag gör de kriminella ungefär samma sak, de exploaterar individer och system. Då behöver vi utnyttja styrkan i massan och värna den svenska modellen.

LÄS MER: Så jobbar kriminella i Stockholms byggbransch

Vad är viktigast – facklig organisering eller mer kontroller?
– Antingen eller är inte rätt väg att gå. Det är olika pusselbitar och vi behöver både repression och förebyggande, men vi har under lång tid bara haft fokus på det repressiva och vi ser inte att utvecklingen har vänt. Så det behöver kompletteras med samma fokus på det förebyggande. Då behöver olika samhällsaktörer med makt hjälpa till, säger Amir Rostami.

Och så kommer vi in på upphandlingsfrågorna, att det inte bara är priset som ska styra.

Så lösningen är inte bara att sätta in fler poliser?
– Nej, vi behöver en samhällsmobilisering. Att näringslivet självreglerar, företag som inte har grundläggande skydd för sina arbetstagare kanske ska uteslutas ur sina medlemsorganisationer? Arbetsmarknadens parter kan komma överens om kriterier för vilka företag som tas in som underentreprenörer. Och så kommer vi in på upphandlingsfrågorna, att det inte bara är priset som ska styra.

Samtidigt är bygg en bransch där pengar styr. Företag högre upp i kedjan tar in suspekta underentreprenörer för att det finns pengar att tjäna. Hur stoppar man det?
– De här företagen behöver offentliggöras. Det ska finnas en möjlighet att man exempelvis förlorar upphandlingar för att man har den här typen av tveksamma underleverantörer. Vi har ett kollektivt ansvar. Alla behöver bidra för att få bort den här gigantiska skuggekonomin som finns. Den roffar inte bara åt sig pengar, en del av de här pengarna hamnar också ute på gatan och bidrar till att vi har de våldsnivåer vi har.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Brottslighet inom bygg

År 2021 betalades svarta löner på mellan 81 och 94 miljarder kronor, enligt delegationen mot arbetslivskriminalitet.

Brottsvinsterna från arbetslivskriminaliteten beräknades till ungefär 26 miljarder kronor.

Bygg är en av de värst drabbade branscherna. Branschens gemensamma initiativ Byggmarknadskommissionen pekade i sin slutrapport år 2022 ut tre huvudskäl till att brottsligheten fått fäste:

  • EU:s utvidgning 2004 när tio nya länder, främst från Östeuropa, blev medlemmar.
  • Den långa högkonjunkturen har lett till stor efterfrågan på arbetskraft och därmed skapat utrymme för oseriösa aktörer.
  • De stora byggföretagen har minskat antalet egna arbetare och förlitar sig i högre grad på att använda underentreprenörer.
Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Professorn: Därför är facklig organisering effektiv mot kriminalitet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig