Populärt virke ruttnade – igen: "Väcker frågor"
Virket ska vara miljövänligare än tryckimpregnerat trä. Men 1 500 kvadratmeter trädäck i Västerås förstördes av röta – och materialet får även kritik av experter.
Det är tidningen Byggindustrin som berättar att cirka 1 500 kvadratmeter trädäck och bryggor som måste bytas ut vid en badanläggning i Västerås, detta trots att virket från Organowood inte är mer än sex år gammalt. Erika Svensson, landskapsingenjör på Västerås stad, berättar för Byggindustrin att problemen började bara ett par år efter färdigställandet 2014.
– Hittills har vi bytt en bräda här och en bräda där. Nu är materialet i så dåligt skick – det är ruttet – att vi behöver lägga om allt. Förhoppningsvis får vi pengar till det i nästa års budget, säger hon.
Organowood marknadsför sig som svenskt miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat virke. Men enligt flera kritiker ska rötskyddet som kiselprodukten ger inte vara ett fullgott skydd. Jöran Jermer, tidigare forskare vid det statliga forskningsinstitutet Rise och numera pensionär, har genomfört och publicerat flera studier av Organowoods kiselimpregnerade trä. Den mest omfattande studien har gjorts i Malmö, där Organowood utmärker sig negativt mot andra material.
– Det väcker naturligtvis frågor om Organowoods effektivitet mot röta, säger han till Byggindustrin.
Jens Hamlin, vd på Organowood, anser att de rapporterade felen beror på ett fåtal dåliga partier och handhavandefel.