info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Arbetarna blir lurade av företagen"

Medan de polska arbetarna reser till Sverige för att jobba, kommer de ukrainska till Polen. Problemen är desamma.
– Avgifter till försäkringar och pension betalas ofta inte in, säger Jakub A. Kus fackförbundssekreterare i byggfacket Budowlani.

"Många arbetare har problem med bemanningsbolagen", säger Jakub A. Kus förbundssekreterare på byggfacket Budowlany. Foto: Johan Fyrk

Han arbetar på Polens största byggfack med cirka 11 000 medlemmar. I landet finns ytterligare två fack för byggnadsarbetare.

Det är byggboom i Polen, cirka 150 000 utbildade byggnadsarbetare saknas. Ändå väljer de polska arbetarna att åka till Sverige och andra delar av Europa.

Orsaken är lönerna. I Polen tjänar en byggnadsarbetare i genomsnitt  40 kronor i timmen. Men lönerna varierar mellan region och yrke. Vissa grupper kan tjäna mer, snickare och murare, kan till exempel ha löner runt 70 kronor i timmen.
Men det är ändå långt under en lön på nära 200 kronor i Sverige eller att tjäna runt 150 kronor i timmen i Tyskland eller Belgien.

Men det polska facket har få eller inga kontakter med arbetare som blir gästarbetare utomlands, enligt Jakob A. Kus.

– Om de är medlemmar går de oftast ur facket innan de reser för att arbeta utomlands och det är ovanligt att de går in i facket i landet där de jobbar. Det kan hända bland dem som är utsända av företag. Men bland dem som åker på egen hand är 99,99 procent inte medlemmar någonstans, berättar Jakub A. Kus.
Vi träffar honom på förbundskontoret i Polens huvudstad Warszawa. En stad med många byggkranar och ständigt byggande.

Vet ni vad som händer dem?
– Ibland får vi information genom våra kollegor på andra fackförbund utomlands.

Att gästarbetarna inte är medlemmar någonstans gör att de saknar ett skyddsnät och lättare kan utnyttjas av arbetsgivare. Det  försämrar också möjligheterna för dem och deras anhöriga att  få hjälp om de råkar illa ut.
Jakub A. Kus säger att förmedlings- och bemanningsbolagen ofta inte sköter sig, varken bland de migranter som finns i Polen eller de som reser utomlands.

– Som vi ser det är bemanningsbolagen det absolut största problemet vid utstationering.

Samma problem som drabbar de polska arbetarna utomlands, drabbar även de gästarbetare som i sin tur kommer till Polen för att arbeta. Och inte heller de är i allmänhet medlemmar. På grund av bristen på arbetskraft kommer en stor mängd arbetare från närliggande länder. De flesta, cirka 96 procent, är från Ukraina.

– Det största problemet brukar inte vara lönerna utan att man inte betalar in sociala avgifter till pensioner och försäkringar. Antingen blir de lurade av företagen som inte betalar in avgifter eller väljer de själva bort det, säger Jakub  A. Kus.

Den anställde kan i vissa fall välja att tjäna lite mer direkt än att låta företaget betala in sociala avgifter. Många har heller inte tilltro till det polska socialsystemet.

Arbetstiderna är också ett stort problem.  I vissa fall tvingas arbetare jobba långt över normala och tillåtna arbetstider. I andra fall väljer arbetaren att jobba 14-timmarsdagar för att tjäna så mycket som möjligt.

Då en polsk arbetare dör eller skadas utomlands finns ett grundskydd i Polen. Men det är mycket begränsat. Livet blir mycket hårdare för familjen.
I Polen med cirka 40 miljoner invånare, finns cirka 680 000 byggnadsarbetare samt egenföretagare.
Byggbranschen är den bransch som är värst drabbad av dödsolyckor. Det sker 70-75 dödsolyckor per år och siffran  har legat konstant de senaste tio åren. De vanligaste olyckorna är fall och ras.

–  De som omkommer är i stor utsträckning egenföretagare och migranter, säger Jakub A. Kus.

Att den utbildade arbetskraften reser utomlands för att arbeta är något som länge präglat Polen. I vissa delar av landet finns under byggsäsongen bara kvinnor, barn och äldre kvar. I vissa fall är arbetarna utstationerade, i annat fall reser de mer informellt rekryterade av kamrater.

–   Det är många polska arbetare som cirkulerar runt på byggen i Europa, säger Jakub A. Kus.

Byggfacket Budowlani

Budowlani organiserar bland annat  byggnads-  och byggmaterialarbetare. Man bedriver verksamhet både på lokal och central nivå. Dess medlemmar är aktiva i 260 basorganisationer på olika företag.

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Arbetarna blir lurade av företagen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig