info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska arbetarna på NCC: "Vi känner oss lurade"

Byggnadsarbetaren har avslöjat att NCC, ett av Sveriges största byggbolag, inte betalar avtalsenliga ersättningar i sitt bemanningsbolag NCC Montage. De anställda känner sig utnyttjade. ”Vi får nog mindre för att vi är från Polen", säger snickaren Tomasz.

Foto: Kristian Borg

När ombudsmannen Johan Dahlberg parkerar bilen är hans kollega redan på plats och grillar korv. Vi befinner oss i Skåne där Byggnads har samlat en grupp polska arbetare till ett hemligt möte.

Himlen är klarblå, det är en vacker vårkväll och fåglarna kvittrar. I denna idylliska omgivning har NCC Montage hyrt bostad åt några av sina anställda. Deras förhållanden är inte lika vackra. Det handlar om uteblivna ackordsöverskott, utebliven arbetstidsförkortning och utebliven helglön. Minst 3,3 miljoner kronor har de polska byggnadsarbetarna på bemanningsbolaget NCC Montage gått miste om, menar Byggnads.

Läs också NCC lönedumpar: "Har skett systematiskt och medvetet"

På plats i Skåne delar Johan Dahlberg ut ett formulär till byggnadsarbetarna. Det är svar på frågor som samlades in vid ett föregående möte och handlar om socialförsäkringar, barnbidrag och föräldraledighet. De polska männen är nyfikna. Mellan korvtuggorna ställer de många följdfrågor om hur det fungerar i Sverige.

Sedan går Johan Dahlberg in på det egentliga ärendet: vilka löner och villkor har de fått? Vad har de rätt till? Det är mycket att reda ut och varje enskild lönespecifikation gås igenom en och en.

– Det är ersättningar som är självklara för svenska arbetare och som slås fast i Byggavtalet. Hade inte jag och Byggnads börjat dra i detta så hade bolaget tjänat dessa pengar, säger Johan Dahlberg.

Johan Dahlberg, ombudsman på Byggnads Skåne, driver förhandlingen med NCC Montage.

När vi träffas har Byggnads haft fem möten med NCC Montage sedan oktober 2017. Men ingenting har hänt, menar Johan Dahlberg som därför har tagit ärendet vidare. En första lokal förhandling hölls i början av juni.

Och nu har det börjat röra på sig. Sporadiska utbetalningar har gjorts de senaste månaderna. Enligt företagets vd Ulrika Brinck har man nu betalat ut allt man tidigare missat.

Läs också NCC: ”Vi har gjort fel och betalar tillbaka”

– Det är bra att detta har uppdagats så att vi kan göra något åt det. Efter förhandlingen har vi också visat Byggnads att vi har betalat ut alla ersättningar, säger hon.

Snickaren Tomasz berättar att han började reflektera över sin inkomst när en svensk kollega frågade vad han tjänar. ”Oj, det var lite”, sa kollegan när han berättade. Tomasz tjänar 172 kronor i timmen och har bland annat varit med och byggt tingsrätten i Lund och en kommunal skola i Trelleborg.

– Vi får nog mindre bara för att vi är från Polen, säger Tomasz.

Varför tror du att det är så?

– En gång sa förmannen att om vi inte får klart en viss sak inom en viss tid så kommer svenskarna istället, och då kostar det 400 kronor i timmen. Jag tror att de vill tjäna pengar på oss.

Läs också Rekordlåga löner till lettiska arbetare: "Ingen vågar vittna"

Hur känns det?

– Det borde inte vara så. Jag känner mig lurad, någon tjänar ju på mitt arbete, säger Tomasz.

Utåt omhuldar NCC den svenska modellen och respekterar sin motpart. Ändå får tidningen Byggnadsarbetaren ta del av flera vittnesmål om att fackligt medlemskap inte välkomnas på NCC:s bemanningsbolag.

– På jobbet pratar man inte om facket, förmännen kan skvallra. Man känner att de polacker som är med inte är omtyckta. De får färre jobb, blir oftare förflyttade och får vara hemma i längre perioder. Det blir inte lönt i längden att jobba här för de som är fackliga, berättar Tomasz.

Skulle du själv våga säga att du är med i facket?

– Kanske på den arbetsplats där jag är nu, förmannen är rätt okej. Men inte någon annanstans.

Tomasz kollega Marcin har liknande erfarenheter. Han har jobbat på NCC Montage i Sverige sedan 2016.

Är du rädd att bli skickad tillbaka till Polen?

– Det kan hända, man vet aldrig. Idag jobbar vi, imorgon gör vid det kanske inte.

Men ni är ju tillsvidareanställda?

– Idag, ja.

Det betyder ju att man har vissa rättigheter?

– En kollega skickades hem, fick vänta på jobb i fyra veckor och fick inget betalt. Så kan de göra. Han var tillsvidareanställd och borde ha fått lön. Men vill de bli av med någon skickar de hem en, erbjuder inga nya uppdrag och svarar inte när man ringer. Då blir man tvungen att söka sig vidare, man kan inte bara sitta hemma och vänta.

NCC Montage ordnar boende åt de anställda i Sverige. Hyran dras direkt från lönen. Då ska traktamente utgå, anser Byggnads. I det här fallet drygt 10 000 kronor per person och månad, enligt Skatteverkets regler.

Byggnadsarbetaren har tagit del av lönebesked där det framgår att NCC gör avdrag på 3 000 kronor i månaden för ”accomodation”. Men något traktamente har inte betalats ut, enligt de lönespecifikationer vi har tagit del av.

Det bor cirka tio personer i det hus vi besöker. En smal trappa leder ner till källarplanet. Här finns ett sovrum där fyra personer bor i samma rum.

– Det är varmt och torrt. Det är visserligen en källare men på sommaren är det svalare. Vi trivs i huset. Men NCC borde betala för boendet, säger Marcin.

3 000 kronor per person och månad drar NCC på de polska arbetarnas löner för ett rum som fyra delar på.När arbetarna först kom till Sverige behövde de inte betala för inackordering. Efter ett halvår började NCC Montage dra av 2 000 kronor i månaden på lönen, sedan 3 000 kronor. Att boendet ska bekostas av de anställda står i det särskilda anställningsavtal som de har tecknat på plats i Polen. ”Arbetstagaren samtycker till att arbetsgivaren drar av upp till 3 000 kronor från hans månatliga nettolön”, står det.

Ni har inte ifrågasatt det?

– Nej, nej. vi visste inte om det var fel eller inte, säger Marcin.

Men att bo i ett uppvärmt hus kanske inte är så illa jämfört med vad som har hänt tidigare.

– Första veckan i Sverige fick vi bo i en byggnad som liknade ett stall. Kylskåpet luktade så illa att några av killarna kräktes. Fåglar hade bosatt sig i huset. Vi sa till NCC att vi åker hem om det inte ändras. Då lyssnade de, berättar snickaren Adam.

Marcin, Tomasz och Adam har alla hört att förhållandena på NCC Montage i Stockholm ska vara bättre. Men bortsett från de uteblivna ersättningarna trivs de här.

– Jag har många kamrater. Vi är som en familj och ser om varandra, säger snickaren Tomasz.

Vad tänker ni om processen som Byggnads har startat?

– Vi är glada för det, säger Tomasz.

– Men får de reda på att det är vi som ligger bakom så kommer de att börja titta konstigt på oss och granska oss noga, säger Marcin.

Marcin, Tomasz och Adam är fingerade namn.

Ulrika Brinck, vd på NCC Montage, menar att man inte är skyldiga att betala traktamente för boendet, men att frågan är under förhandling med Byggnads. När det gäller de anställdas oro för att bli hemskickade på grund av fackligt engagemang säger hon: ”Det är inget som vi på något sätt står för, verkligen inte. Om det finns en sådan rädsla bland våra medarbetare är det inte bra, det klimatet vill vi inte ha.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska arbetarna på NCC: "Vi känner oss lurade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig