Polisen om illegala jobben: "Största katastrofen är byggbranschen"
De har fått ökade befogenheter, men polisen har svårt att få bukt med den illegala arbetsmarknaden.
– Den största katastrofen är byggbranschen, säger Jerk Wiberg, gruppchef inom gränspolisen i region Stockholm, till SVT.
Förra året fick polisen ökade befogenheter till inspektion för att komma åt den illegala arbetsmarknaden. Men trots det har de fortfarande svårt att komma åt den del av arbetsmarknaden som är olaglig. Det vittnar poliser i Stockholm, Göteborg och region Syd om, för SVT.
En stor grupp människor befinner sig vid sidan av den vanliga arbetsmarknaden i ett skuggsamhälle, där de lever och arbetar. Dels rör det sig om papperslösa personer som arbetar för sin försörjning och dels om en organiserad verksamhet, där företag hämtar in arbetskraft från utlandet som saknar arbetstillstånd i Sverige.
Byggnadsarbetaren har i flera artiklar granskat hur utsatta arbetare utnyttjas. De får usla löner, tvingas arbeta i farliga arbetsmiljöer och bo i helt undermåliga boenden.
Läs Byggnadsarbetarens artiklar:
Svarta nätverket: ”Kan snabbt få ihop 200 personer
Svartjobbsfabriken – artikelserie
Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm, upplever att problemen ökat de senaste sex, sju åren.
– Det är så mycket att vi inte klarar av att hantera det, säger han, till SVT.
– Vi kan exempelvis gå in på en byggarbetsplats och konstatera att här är det 50 personer som arbetar utan tillstånd. Det kanske är åtta till tio poliser som omöjligt kan hantera så många frihetsberövade.
Det sker ett gränsövergripande myndighetssamarbete för att stoppa den svarta arbetsmarknaden och förra året gav en ny lag polisen rätt att göra flera arbetsplatsinspektioner, möjligheterna ökade att bötfälla eller åtala arbetsgivare som agerar olagligt.