Polisen om tragedin som skakade Sverige: ”Vi visste att det var illa”
Ett år har gått sedan hissen rasade i Ursvik och fem byggjobbare dog. Nu berättar kriminaltekniker Niklas Wiman om den 11 december 2023.
– Alla kommer komma ihåg det här för resten av livet.
11 december 2023. På bygget av Ursviks Torn i Ursvik är det dags för frukostrast. Arbetarna är på väg mot den väntande matlådan. En del som jobbar högre upp i byggnaden tar hissen ner. Enligt hissloggen genomförs den första turen 07.02. Sedan används hissen flera gånger under morgonen. Bland annat till och från plan 9.
Lite senare, när hissen ännu en gång kommer till plan 9, klockan 09.41 står tre personer i den. Där väntar ytterligare fyra byggjobbare på att få kliva in. En av dem öppnar hissgrinden och håller upp den åt de andra. När två av dem gått in hörs en hög smäll, och de två som står utanför går snabbt åt sidan. Hissen tippar ut från hissmasten och faller nio våningar ner till marken.
”Visste inget om skadeläget”
Samma förmiddag är kriminaltekniker Niklas Wiman på Stockholmspolisen ute på ett uppdrag med några kollegor. Då ringer chefen och berättar att det hänt en allvarlig olycka.
– Vi visste då inget om skadeläget, men mängden personer är väldigt ovanligt på en så begränsad yta, berättar han för Byggnadsarbetaren när vi ses utanför bygget ett år senare.
Huset är nästan klart. Inflyttning närmar sig. Stängslet runt bygget finns kvar, även byggbodar. Niklas fortsätter att minnas tillbaks.
Hur han lämnar det pågående uppdraget tillsammans med kollegorna och hur det sätts ihop ett DVI-team. Disaster Victim Identification. Deras uppgift är att identifiera eventuella dödsfall. Samtidigt börjar Niklas Wiman förbereda sig mentalt för vad som väntar. I det här läget vet han inte om de överlevt eller är döda, men han har sina aningar.
– Jag åker på uppdrag som gäller döda människor ofta. Det är vårt jobb, men det är klart, fem personer på ett och samma ställe som klämts ihop i en hiss på det sättet… det är klart att man får en klump i magen. Vi visste ju att det var illa.
En låg utanför hissen
När kriminalteknikerna kommer fram till bygget i Ursvik är det mycket folk på plats. Byggnadsarbetare, ordningspolis, brandkår och ambulanser.
– Vi hade ett kort möte utanför om hur vi skulle gå vidare. Vi fick veta att räddningstjänsten hade bedömt läget som att de inte kunde göra några livräddande åtgärder. De hade gått fram och sett en avliden person som låg utanför hissen.
Efter det gick Niklas Wiman själv in på arbetsplatsen. Han svängde runt husknuten och där på andra sidan låg hissen på marken.
– Jag såg att hissen inte hade rasat ner som jag trodde. På vägen ut till bygget, för att förbereda mig, så målade jag upp en bild av att hissen åkt rakt ner men nu såg jag direkt att den hade tippat ut från masten.
Han gick närmare och kunde delvis se in i hisskorgen.
– Det var kroppar som låg på varandra. Det låg även en skottkärra därinne. En av kropparna låg utanför. Vad jag förstår hann de inte ens stänga grinden. Hissen tippade mer eller mindre när de kom in i hisskorgen.
Fick det bekräftat – fem döda
Efter det börjar arbetet med den tekniska utredningen, om att dokumentera, fotografera och säkra bevis. De börjar med att titta på hisskorgen samtidigt som DIV-teamet inleder sitt arbete.
– Det var först när man öppnade ena sidan på hisskorgen som vi fick det bekräftat, att det handlade om fem döda.
Niklas Wiman blir kvar på arbetsplatsen till det blir mörkt.
– DVI-teamet arbetade med att ta ut kropparna. Vi dokumenterade andra delar av hisskonstruktionen. Ganska snabbt, redan första dagen, hittade vi en huvudhypotes om varför hisskorgen föll, men självklart fortsatte vi att arbeta brett, säger Niklas Wiman.
Haverikommissionen kom senare fram till samma sak, att det fattades muttrar till fyra skruvförband på hissmasten. Kommissionen skriver i sin slutrapport som lämnades tidigare i år att ”olyckan orsakades av att de kontrollåtgärder som var avsedda att fånga upp monteringsfel inte tillämpades. De uteblivna kontrollerna har lett till att avsaknaden av skruvförband inte har upptäckts”.
”Olyckan har påverkat alla”
Arbetet på plats fortsätter under en hel vecka för kriminalteknikern. Stämningen är allvarlig.
– Alla var tagna av situationen. Från bärgningsföretaget som hjälpte oss att plocka ner hissen till utredare från Arbetsmiljöverket. Det var mycket folk utanför bygget. Politiker, press och anhöriga.
Niklas Wiman och kollegorna får krisstöd redan från början, något poliser alltid får vid den här typen av händelser. Han säger att det är ”en del av jobbet” att arbeta med svåra olyckor och att sedan känslomässigt bearbeta vad som hänt. Men samtidigt…
– Fem på en gång är väldigt mycket. Olyckan har påverkat alla som var där under veckan. Alla kommer komma ihåg det här för resten av livet.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Läs mer: Ett år efter hissolyckan: ”Det känns som att hela byggbranschen har brakat samman”
Läs mer: Alla artiklar om hissolyckan hittar du här
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.