Plötsligt kom det fram i dagen – unikt fynd av klinkergolv
De gamla klinkerplattorna är från tidigt 1900-tal. Nu ska det oväntade fyndet lyftas upp till ytan och bli en del av en park på Reimersholme i Stockholm.
På den södra delen av den lilla ön Reimersholme mitt i Stockholm pågår en uppfräschning med nya planteringar i Kajparken. Och det var under grävningsarbete som arbetarna träffade på det gamla klinkergolvet.
– Det är ett klinkergolv som är en rest av ett bränneri som låg på platsen, säger Daniel Hofling, byggnads- och trädgårdsantikvarie på Stockholms stadsmuseum.
Bränneriet byggdes under andra halvan av 1800-talet. Själva golvet hittades i en del av fabrikens lager där det bland annat förvarades konjak och buteljerade viner. Golvet kom sannolikt på plats i vid ombyggnad 1919. Då tog Vin och Spritcentralen över produktionen och i samband med det byggdes delar av lagret om till ett pannrum.
Fyndet av plattorna var oväntat trots att de bara låg ett spadtag djupt. Klinkern kommer nu att återanvändas som ny markbeläggning i parken.
– De kommer ingå som en del i parken. Vi vet inte hur ännu, vi får se hur långt plattorna räcker, men det kanhända det blir någon lite ruta vid en sittplats, säger Daniel Hofling.
Går det verkligen att få loss klinkerplattorna hela?
– De som gör det här jobbet har lyckats knacka loss en hel del. Mer än vad jag trodde.
Vet ni var plattorna kommer ifrån?
– Nej, vi vet inte var de är tillverkade.
Hur vanligt var det med klinkergolv på den tiden i Sverige?
– Det var inte helt ovanligt med klinker i industriella miljöer. Det var ett hårt, stabilt underlag. Men klinker användes även i andra offentliga miljöer som till exempel storkök. Något som var speciellt här var att vi hittade klinker med en sexkantig form. Det var extra dekorativt med de röda och gula färgerna, avslutar Daniel Hofling.