Plötsligt ett av de största byggbolagen – och fler köp kommer ske
Det regionala byggbolaget från Dalarna är nu bland de största i landet. Och det är inte slut än, Byggpartner vill växa ännu mer. Men varför?
Byggpartner från Dalarna är ett av landets snabbast växande byggbolag. 2019 tog företaget för första gången plats på listan över landets 30 största byggbolag om man ser till omsättningen. Då med en omsättning på 1,9 miljarder. Sedan dess har dalabolaget fortsatt att växa. Och i år kommer omsättningen ta ytterligare ett stort skutt uppåt genom två större förvärv.
Det handlar om köpen nu i april av Åhlin & Ekeroth som är aktiva i Östergötland och Göteborgsbaserade Flodén Byggnads. Två större byggbolag som tillsammans med Byggpartner hade en omsättning på drygt 4,5 miljarder kronor under 2021.
Det innebär att Byggpartner nu ligger nära topp 10 på listan över landets största byggbolag. De två senaste förvärven ska dock godkännas i en kommande bolagsstämma. Det krävs även ett ok från Konkurrensverket.
Strategin framåt är att de ska fortsätta köpa bolag. Sture Nilsson är vd på Byggpartner.
– Vi vill fortsätta att utvecklas och vi letar efter lönsamma bolag som är hållbara över tid. För oss är lönsamhet viktigare än tillväxt. Det kanske inte ser ut så när vi ökat omsättningen så mycket den senaste tiden men så är det absolut.
Letar ni efter nyförvärv just nu?
– Inte aktivt, men vi är öppna för möjligheter på marknaden. Samtidigt vill jag vara tydligt med att vi inte kommer rusa i väg och köpa bolag. Dessa förvärv har vi arbetat med länge och avsluten råkade sammanfalla i tiden.
Sture Nilsson berättar att de söker efter byggföretag som liknar Byggpartner. Bolag som har en stark lokal förankring, är stabila med en bra lönsamhet och goda kundrelationer. Företag som köps upp behåller sitt gamla namn och ska till stor del fortsätta att jobba på som tidigare.
– När det gäller Åhlin & Ekeroth och Flodén Byggnads så representerar de något som stämmer bra överens med Byggpartners filosofi. De är väldigt självständiga på sin egen marknad och har ett inarbetade varumärke.
Varför slog ni till med det här dubbelköpet just nu?
– Vi har sedan förra sommaren haft diskussioner om vår strategi framåt och det var då vi bestämde oss för att vi ska vara öppna för att titta på förvärv. Så vi har haft kontakt med Åhlin & Ekeroth och Flodén sedan i höstas och nu i början av året kom vi till avslut med båda.
Och vari ligger vinsten för Byggpartner?
– Vi blir stabilare och får fler ben att stå på i fler geografiska områden. Sedan ska vi dra nytta av varandra i utvecklingsfrågor, till exempel hållbarhet. Det handlar inte om att vi ska slå ihop några ekonomiavdelningar eller liknande.
På just byggsidan är det relativt ovanligt att större byggbolag öppnar plånboken för att förvärva. Det ser inte alls ut som i installationsbranschen där de största företagen under många år köpt på sig mängder av bolag. Det gäller främst Bravida och Instalco.
– Vi är ingen förvärvsmaskin som köper bolag som vi maler ihop för att skapa börsvärde. I stället försöker vi bygga en familj av bolag som hjälper varandra, säger Sture Nilsson.
Vilken marknad är ni ute efter, finns det ett utrymme för er under jättar som Skanska, NCC och Peab?
– Det gör det absolut. Frågar man kunder så bygger ett framgångsrikt samarbete oftast inte på storleken på bolaget utan om personkemi. Bra personliga relationer är en garant för någonting. Vi vill, till skillnad från de största byggarna, inte växa genom att bygga upp stora staber utan genom att utvecklas utifrån nära samarbete med våra kunder. Där finns det stora möjligheter för oss att växa.
Vi vill ha egna, fast anställda yrkesarbetare.
I takt med att Byggpartner blivit större har även antalet anställda yrkesarbetare ökat kraftigt. På just Byggpartner är 400 av 600 anställda yrkesarbetare och på Åhlin & Ekeroth är 250 av 400 byggnadsarbetare.
– Vi vill ha egna, fast anställda yrkesarbetare. För oss är det viktigt i en värld där allt fler brottas med problem med leveranser och flyt i produktionen. För oss är det då en trygghet att ha egna hantverkare.
Byggbolag som snabbt ökar omsättningen får ofta problem med att växa in i kostymen. Snabb tillväxt kan ibland också vara ett tecken på att allt inte står rätt till. Något som Sture Nilsson håller med om.
– Vi är medvetna om det och det är lätt att tolka det hela som att vi jagar volym, men vi är inte ett bolag som springer för snabbt. Vi har vuxit en del, men jag tycker att vi gjort det stabilt och vi har gjort de här förvärven väldigt medvetet med fokus på att det ska vara lönsamt och stabilt.
Men självklart stöter även Byggpartner på utmaningar efter uppköp och stigande volymer. Möjligen av det mer ovanliga slaget.
– Om man ser på köpet av Åhlin & Ekeroth så vill vi att de som arbetar där ska känna att det inte förändras speciellt mycket. De ska inte känna att de är en del av något jättestort. Där vill vi inte hamna.