Plattsättare Eva sätter ner foten: ”Problem hur många lärlingar blir behandlade”
Eva Langwagen jobbar till vardags som plattsättare. Nu har hon blivit invald i regionstyrelsen i Byggnads region Småland-Blekinge och pekar ut tre områden som hon är särskilt engagerad i.
Med 14 år i ryggen som plattsättare runt om på byggen i Blekinge har Eva Langwagen nu tagit steget upp i den fackliga toppen i regionen.
Hur känns det?
– Det känns bra. Jag blev väldigt smickrad när jag blev tillfrågad om jag ville bli nominerad och ännu mer när jag fick förtroendet att sitta med som ledamot.
Varför tror du att just du blev invald?
– Jag har redan en hel del fackliga uppdrag och är engagerad i flera frågor som rör byggnadsarbetare. Jag tror att det arbetet uppmärksammats av andra. Och sedan är det knappast en nackdel att jag är kvinna då Byggnads vill ha in fler kvinnor för jämställdhetens skull.
Just nu jobbar Eva Langwagen på Kakelservice i Nättraby. Via arbetstimmarna på olika byggen får hon naturligtvis en tydlig bild av hur verkligheten ser ut.
Vad ser du för saker som du som ledamot i regionstyrelsen vill ändra på?
– En är uppstädningen av branschen. Vi måste få bort fusket på arbetsplatserna. Jag är också intresserad av jämställdhetsfrågor då det inte varit superenkelt för kvinnor att ta sig in i branschen. Ytterligare en sak jag brinner för är lärlingar. Ibland hamnar de i mobbingliknande situationer.
Om vi börjar med det första. Vad har du för mirakelmedicin för att rensa upp bland fusket?
– Det är en jättestor fråga. En sak som är säker är att det inte hållbart som det ser ut nu. Det jag ser som positivt är att i det senaste avtalet tillkom regler kring underentreprenörer och vem som faktiskt har ansvaret. Att ändra allt på en gång är nog svårt, men i det lilla kan man fortsätta med påtryckningar om att det ska vara samma villkor för alla i branschen.
Vad kan den enskilda byggnadsarbetaren ute på landets byggen göra i den här frågan?
– Det är att vara uppmärksam. Den som ser eller hör något som verkar konstigt ska höra av sig till Byggnads och/eller arbetsgivaren. Och det gäller ju allt i branschen, inte bara fusk med lön och sånt. Ser man något som inte är okej ska man agera. Som facklig har jag inga problem med att ta de frågorna vidare och riskera att bli utpekad, utan det är en del av det fackliga arbetet.
Hur ska det bli fler kvinnor i branschen?
– Jag tror att vi behöver göra ännu bättre reklam för branschen. Mer aktivt riktad den mot kvinnor. De flesta tjejer som varit på väg in i branschen, men ändå avstått, brukar säga att de tror att jobbet är för tungt rent fysiskt. Där måste informationen bli tydligare om att det finns hjälpmedel. Och sedan är det såklart jargongen på bygget som kan förbättras. Annat som är viktigt är bodarna. De är ofta ofräscha och efter 14 år i branschen kan jag säga att det är snyggare på tjejernas toa. Så bodarna för gärna anpassas efter båda könen.
Och lärlingarnas situation. Hur kan den bli bättre?
– Jag står bakom det nya lärlingsavtalet. Det är ett jättelyft då det automatiskt kommer att ge en bättre utbildning. Lärlingarna kommer bara få gå med någon som har yrkesbevis och få en mer varierad lärlingstid. Tidigare har det varit vanligt med att lärlingar bara fått göra smågrejer, enkla moment eller bara kört på med samma sak hela tiden. Ett problem som finns kvar är hur många lärlingar blir behandlade. Där handlar det om hur de blir bemötta på individnivå. Och där måste alla hjälpas åt och sätta ner foten om det är något snack om att en lärling måste ”härdas”. Ingen ska bli illa behandlad.