Plåtslagaren Rebecca: ”Vi kan absolut begära mer”
Lägg den 1 maj på minnet. Då är det nämligen tid för årets löneförhöjning för de flesta av landets byggnadsarbetare. En av dem är plåtslagaren Rebecca Ängqvist från Malmö.
Just nu arbetar Rebecca Ängqvist med plåtarbeten på ett skolbygge i Malmö. Dagens uppgift är att klä in några dörrar och fönster.
Vad kör ni på för lönesystem?
– För det mesta går vi på ackord, men på just den här byggarbetsplatsen är det tidlön som gäller.
Hur mycket tjänar du?
– Jag har tidigare jobbat som lärling. I september förra året gjorde jag yrkesprovet så nu ligger jag på 165 kronor i timmen.
Den 1 maj är det avtalshöjning när det gäller lönen. För plåtslagare handlar det om 3:40 kronor i timmen för alla med mer än två års erfarenhet och de med kortare tid i yrket ska ha 3:20 kronor.
Vad säger du om höjningen?
– Det är alltid trevligt med bättre betalt. Det är inte så mycket men det är ändå bra att lönen stiger. Tidlönen kommer upp lite, men i slutändan är det ändå ackordet som ger bäst.
Du arbetar på en större firma. Förhandlar ni en och en eller läggs potten ut så att alla får lika mycket?
– Vi kan gå in och förhandla själva och begära mer. Det kan vi absolut.
Tänker du göra det?
– Jag har inte tänkt så mycket på det ännu. Eller rättare sagt inte alls. Vi får se.
Vad brukar du tjäna när du kör på ackord?
– Det avgörs lite på hur det ser ut på bygget. Det beror i alla fall inte på hur kvicka vi är, utan på hur det fungerar på arbetsplatsen. Problemet med ackordet är ju att det sällan är färdigt för oss när vi kommer på plats. Det händer ofta att vi plockar fram verktygen, kommer till bygget för att upptäcka att inget är klart. Då får vi försöka hitta något annat att göra och det strulet påverkar lönen. Men vi tjänar ändå några kronor mer på ackordet jämfört med den fasta lönen.
Vilken löneform arbetar du helst på?
– Jag gillar att gå på timmar. Det är skönt att inte stressa för mycket.