Plåtslagaren Peters ilska mot prishöjningarna: "Obefogade procentsatser"
Plåtslagaren Peter Lundmark tror att de kraftigt höjda priserna på plåt innebär problem för hans yrkesgrupp.
– Efterfrågan kommer att avta, säger han.
Egenföretagen Peter Lundmark från Nyköping driver Lundmarks Bygg & Plåt. Några av jobben han gör är att tillverka och montera falsade plåttak samt klä in skorstenar, fönsterbleck och ventilationshuvar.
I jobbet använder han mest lackerad stålplåt, ett av materialen som ökat kraftigt i pris sedan pandemin slog till.
Hur slår det här mot er plåtslagare just nu?
– Än så länge har väl inte gemene man reagerat på det i dagsläget. Men det är svårt att lämna ett pris till kunderna idag. Det kommer att ske en prishöjning igen den första juli och min grossist (Lindab) flaggade även för att det kommer att ske en prishöjning i augusti.
Enligt Peter Lundmark har att priserna på de vanligaste produkterna för plåtslagare mer än fördubblats. Om prisökningen fortsätter tror Peter Lundmark att yrkeskåren får problem.
– Vi som plåtslagare kommer att märka av det, genom att förfrågningarna och efterfrågan kommer att avta.
Du menar att kunderna till slut tycker att det blir för dyrt?
– Ja.
Är du orolig?
– Nja. Jag har ju bara mig själv att ta hand om och har bra kontroll på mina kostnader. Jag har utrymme för att ta ut mindre i lön och ändå leva ett gott liv, säger Peter Lundmark och fortsätter:
– De här prishöjningarna är till viss del berättigade. Man skyller på corona, men procentsatserna som läggs på är obefogade.
Ingvar Delén, vd på plåtgrossisten Areco, håller inte med Peter Lundmark. Delén anser att det inte är grossisterna som styr priserna, utan stålverken.
– Det har inte hänt så mycket med priserna på 22 år, men det senaste året, på grund av pandemin, har stålpriserna har gått upp ungefär 50 procent. De kommer att stiga även i höst, säger han.
Så vad beror det på?
– Stålverken har inte fått upp produktionen än, efter att de stängde ner under pandemin. Det hela styrs av bilundstrin. När bilindustrin stannar blir det en överproduktion i stålverken som de måste få ner. Ett stålverk kan man inte bara knäppa av och på, det tar månader att ändra takten på ett stålverk.
Hur ser din prognos för priserna ut efter höjningen i höst?
– Det kommer inte att stiga mer. Men det kan sjunka väldigt under första kvartalet 2022.
Kommer era kunder att märka det?
– Ja, naturligtvis.