info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pissflaskan på bygget – av nöd eller lathet?

Det är inte en helt ovanlig syn på bygget – en flaska som någon kissat i. Helt oacceptabelt enligt vissa, normalt och arbetsgivarens fel enligt andra. Är det fråga om bekvämlighet eller nödvändighet?

Ta i alla fall hand om det efteråt, anser ställningsbyggaren Silver Bryngelsson. Foto: Privat/Mostphotos

I en byggrupp på Facebook förs just nu en livlig diskussion om ett lite äckligt ämne. Silver Bryngelsson, ställningsbyggare från Göteborg, postade en bild från sitt bygge föreställande en PET-flaska som någon har använt som toalett. Inlägget har fått massor av kommentarer, alltifrån ”Omedelbart avsked” till ”Nöden har ingen lag, tror ni att vi byggare har toalett på alla byggen?”.

– Nöden och uppfinningsrikedomen går hand i hand, men man kan ju ta hand om det efteråt, säger Silver Bryngelsson. Foto: Privat.

– Genom åren har jag sett det här ett antal gånger. Fast folk brukar ta med sig flaskan och inte lämna kvar den för allmän beskådan. Jag såg när det skedde också. Jag kom runt hörnet när han utförde sina behov, säger Silver Bryngelsson.

– Det blev lite speciell stämning så jag vände och gick tillbaka. Tänkte han behöver lite egen tid. Men sen stod flaskan kvar. Så jag plåtade den och postade på Facebook.

Är det arbetsgivarens fel, att det är för få toaletter? Eller är det gammal vanlig lathet?

– Det är både och. I regel är det inte så långt till toa. Men här i Göteborg bygger vi allt mer på höjden och toan står på backen. Om det är många underentreprenörer som använder hissarna så kan det ta rätt lång tid innan man kommer ner. Då ”går folk på flaska”. Men de kan ju fan ta hand om det efteråt!

Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads, är noga att påpeka att det finns avtal som reglerar tillgången till toaletter.

Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads. Foto: Press.

– På alla arbetsplatser ska det upprättas bodar, vagnar eller andra ställen för toalett på rimligt avstånd. Men vad om är ”rimligt avstånd” beror på arbetsplatsen. Det finns inget meterantal föreskrivet. Så då får man som vuxen planera sitt kissande och sin tid och bete sig.

– Man kan ju inte stå på ett tak och kissa rakt ut, det blir förargelseväckande beteende…

Är det ett riktigt problem eller är det bekvämlighet?

– Det beror på. Jag vet att kranförare ibland har med sig en ”evakueringsflaska”. De kanske inte kan lämna kranen om det pågår tunga lyft eller gjutning. Men egentligen är det samma regler som gäller där. Vi upptäcker rätt ofta att man inte utformat arbetsplatsen rätt och då får vi säga till. Ordnar inte arbetsgivaren det så är det kollektivavtalsbrott.

Har du själv sett kissflaskor på byggena?

– Ja, jag var ju ställningsbyggare under 25 år och då såg man det ibland. Det fanns också de som tog cementslangen…

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pissflaskan på bygget – av nöd eller lathet?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig