Peab säljer jobb under lönebråk
Peab har nu sålt ut en del av entreprenaden som tidigare ingick i underlaget för Peabs egna byggnadsarbetare. Det handlar om 7 000 kvadratmeter betonggolv.
– De sålde ut jobbet till ett företag som heter Linotol, men de var kort om folk och la i sin tur ut jobbet på fyra f-skattare, säger Johnny Bengts, lagbas på Peab.
De anställda på Peab fick ingen information om vad som var på gång.
– När vi kom ut efter en rast stod de plötsligt på bygget och hade tagit över vår platta, säger Johnny Bengts.
Nu arbetar de sida vid sida på anrikningsverket åt Boliden. Peabs anställda har 165 kronor per timme, vilket innebär att de förlorar minst 4 000 kronor per månad. Stämningen på arbetsplatsen beskriv som dålig.
– Det är väldigt oroligt nu och jag är rädd för att Peab kommer att sälja ut fler delar av projektet och att det kommer fler varsel eller att det blir permitteringar, säger Johnny Bengts.
”Inga konstigheter alls”
Leif Lundmark är projektombud för Peab och han säger till tidningen att det inte alls är ovanligt att delar av ett projekt läggs på underentreprenörer och att det aktuella jobbet som sålts ut inte ingick i underlaget för bygglaget.
– Det är väldigt vanligt och inget konstig alls i det här fallet.
Bolaget tittar nu på om det går att sälja ut fler delar av entreprenaden.
– Det är något som görs löpande.
Vad är det som kan bli aktuellet?
– Det finns flera delar som är möjliga. Till exempel prefabricerade utfacksväggar, säger Leif Lundmark.
Mb-gruppen överkörd
Johnny Bengts tycker att byggnadsarbetarna och mb-gruppen har blivit överkörda. Ingen har fått någon information om vad som händer.
– Vi får inte veta någonting. Vi har skakat hand här ute två gånger om en uppgörelse, men sedan har de kommit nya besked. Allt det här styrs från högre ort, säger Johnny Bengts.
På torsdag ska Peab träffa Mb-gruppen för att informera om vad som hänt, vad som kommer att hända och berätta vilka delar av projektet som eventuellt kommer att säljas ut. Leif Lundmark säger själv att han inte vet någonting om något möte, men säger att Peab hela tiden försöker hålla de anställda informerade.
Åtta har fått lappen
Åtta av byggnadsarbetarna på Peab som nu arbetar i Garpenberg har blivit uppsagda. Tre slutar 6 januari, två 6 februari och två 6 mars.
– Jag har inte hört någonting om att fler kommer att sägas upp, säger Leif Lundmark.
I Garpenberg beror lönebråket på samma sak som på många andra arbetsplatser i landet. Det handlar inte om pengar utan om vad som bestämmer hur hög lönen ska vara. Kortfattat står striden mellan ackord eller resultatlön. I Garpenberg har Sveriges Byggindustrier erbjudit en lön på 190:42 kronor per timme som i princip är en fast lön. Byggnads motbud ligger lägre men med en viss inarbetning kan slutlönen bli högre än arbetsgivarens bud.