info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

På väg gå om Stockholms-lönerna i bygg: "Galet mycket att göra"

Ackordslönen för TBM-gruppen i region Västerbotten går starkt. Sedan ett par år är det inne i något som kan liknas vid en perfekt lönestorm. Och mycket talar för att det finns mer att hämta.

Ackordslagen, snickare och betongarbetare, i Byggnads region Västerbotten har en lång historia av att ligga högt upp i löneligan. Men nu ser det kanske bättre ut än någonsin och det finns mängder av nya projekt i röret.

– Det ser bra ut nu, säger Sven-Eric Rönnlund, avtalsansvarig på Byggnads region Västerbotten.

Utvecklingen avspeglar sig tydligt i lönestatistiken.

Så här såg ackordsförtjänsten ut under det fjärde kvartalet 2018:

  1. Stockholm-Gotland: 232:37
  2. Norrbotten: 227:34
  3. Mälardalen: 226:42
  4. Västerbotten: 221:80

Och såg det ut för sista kvartalet 2020, alltså två år senare:

  1. Stockholm-Gotland: 236:87
  2. Västerbotten: 235:29
  3. Mälardalen: 229:45
  4. Norrbotten: 227:03

Gapet upp till region Stockholm-Gotland har krympt rejält och avståndet upp till toppen är nu endast en dryg krona. Fortsätter trenden kommer västerbottningarna snart ha de högsta TBM-ackordslönerna i landet. Och en hel del talar för att de kommer att bli så.

Sven-Eric Rönnlund, avtalsansvarig på Byggnads region Västerbotten

I Västerbotten finns förutom de rikstäckande bolagen även en handfull större regionala bolag. Det är prestationslön som gäller på mer eller mindre alla företag och i de flesta fall handlar det om inarbetning av tid. Alltså gammalt klassiskt ackord.

Samtidigt är byggkonjunkturen stark i området med en tillsynes perfekt mix. Det pågår eller ska dra igång flera riktigt stora byggprojekt. Bland annat ska Peab bygga ut en pappersmassefabrik för SCA och en hel ny anläggning åt maskintillverkaren Komatsu. Ett annat stort jobb i regionen är Northvolts batterifabrik i Skellefteå. De här storsatsningarna ger naturligtvis fler stadigvarande jobb och en ökad framtidstro.

Kommuner, region och privata investerar törs satsa mer, vilket i förlängningen leder till ännu fler jobb. Och då inte minst inom byggbranschen där en uppgång av antalet invånare bland annat kräver fler bostäder. Något som märks redan nu, inte minst i Skellefteå. På batterifabriken som byggs förväntas 2 500 personer få jobb.

Med det i bakhuvudet tror Sven-Eric Rönnlund att den goda byggkonjunkturen i området kan pressa upp lönenivån ytterligare.

– Jag tror det kommer påverka lönerna positivt. Sedan är det viktigt att komma ihåg att den främsta anledningen till löneutvecklingen är att vi har ett antal ackordslag som är duktiga på att jobba, på att producera. Det finns en kultur att jobba på prestationslön, ett starkt engagemang och ett bra samarbete med byggföretagen, säger Sven-Eric Rönnlund.

Jon Eriksson är lagbas på NCC. Han har de senaste åren byggt bostäder i Umeå. Under det senaste året har ackordet i genomsnitt gett knappt 250 kronor i timmen. Jon Eriksson håller med om att det viktigaste för att ackordet ska gå bra är att bygglagen är engagerade och att alla drar åt samma håll.

– Det är grunden. Sedan är en bra planering ett måste och att alla håller arbetstiderna. Det blir snabbt mycket tid om man är ett gäng som sitter över för länge på rasterna.

Och Jon Eriksson tror att det intensiva byggandet kommer att fortsätta i området.

– Vi har väldigt mycket att göra, ja galet mycket. Jag tror det ska byggas 25 000 nya lägenheter i Umeå de kommande tio åren så det ser bra ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: På väg gå om Stockholms-lönerna i bygg: "Galet mycket att göra"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig