info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Övertid kan bli ledighet

Det blir friare för företag och anställda att lägga arbetstiden som man vill. Maskinförare kan för första gången få ut övertid mot ledighet. Ersättningen för övertid blir också högre. Det är några av delarna i en ny överenskommelse mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna.

I senaste avtalsrörelsen enades Maskinentreprenörerna och Byggnads om att man senast till första april i år skulle se om man kunde ändra i arbetstidsregler och arbetstidsavtalet. Båda parter var intresserade av att friare kunna bestämma arbetstiderna. Det är också vad den nya överenskommelsen öppnar upp för. Grunden för arbetsveckan är visserligare åtta timmar varje vardag, men undantag kan göras efter förhandlingar mellan arbetsgivare och Byggnads lokalavdelning. På det sättet kan till exempel en byggnadsarbetare som har småbarn lägga sin arbetstid lite annorlunda. Överenskommelsen kan göras per vecka, månad eller år.

En annan förändring är att de som går på maskinavtalet i fortsättningen kan ta ut sin övertid i ledighet. Det har inte gått förut. De som arbetar övertid får 1,5 timme för varje inarbetad timme, vardag som helg.
– Det innebär förbättringar bland annat för mobilkranförare och betongpumpförare som kan ha flera timmars övertid varje dag, berättar ombudsman Willy Hulthén, Byggnads, en av dem som förhandlat fram avtalet. 

Det blir också mer pengar för övertiden, om man väljer att ta ut den i pengar. Idag får de som går på Maskinavtalet 47 kronor i timman på vardagar och 90 kronor i timman på helger för övertiden. Nu övergår man till att räkna procentsatser. På vardagar blir ersättningen 50 procent av den utgående timlönen och på helger 100 procent. För en maskinförare som tjänar 130 kronor i timman blir ersättningen alltså 65 kronor i timman på vardagar och 130 på helgen.

Nya överenskommelsen, som träder i kraft den första april,  innebär även förändringar för bergarbetare. Tidigare har bergarbetare delats in i flera grupper, där de som sysslat med skrotning och inredning tjänat mindre. Nu räknas alla som har berg över huvudet som bergarbetare och vid underjordsarbete får de 5.50 kronor i timman i bergrumstillägg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Övertid kan bli ledighet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig