info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Överklagar friande domar

Åklagare Lars Magnusson överklagar de friande domarna efter Helsingborgsolyckan. För anhöriga till Joacim Björk som dog i olyckan kom rättens utslag som en chock.

Åklagare Lars Magnusson är förvånad över domen och kommer att överklaga.
– Jag anser att tingsrättens krav på straffbar oaktsamhet är för höga, säger han.
Han menar också att tingsrätten borde kunnat utdöma företagsbot mot Strängbetong, då det gäller konstruktionen av det byggelement som rasade. Något rätten inte ansåg var möjligt.
– Där fanns tillräckligt underlag för att fälla Strängbetong i konstruktionsdelen, säger han.
Han anser också att han haft en tydlig bevisning mot Strängbetongs två arbetsledare. Att han tydligt visat att de inte kontrollerat den vägg som rasade.
-Hade de kontrollerat den så hade den varit fast, säger han.
Lars Magnusson säger att han antagligen kommer att överklaga domen i alla delar.

Chockartat för familjen

Snickaren Joacim Björk var 22 år då han 2010 dödades i en olycka vid byggandet av häktet i Helsingborg. Han omkom då en 2,6 ton tung vägg rasade över honom, då han skulle lossa stag. Väggelementet saknade infästning, vilket det skulle ha haft.
Åklagaren hade åtalat tre personer, en konstruktör och två arbetsledare, för olyckan och krävde företagsbot av de två inblandade företagen, Strängbetong och OM Design AB. På fredagen friade Helsingborgs tingsrätt i en dom alla åtalade.
Joacim Björk efterlämnade mamma, pappa, sambo och en son som bara var några månader gammal vid olyckan. Idag lever de med sorgen och för dem, liksom för Karin Amédro, advokat som företräder familjen, var den friande domen oväntad.
– De tycker det är alldeles förfärligt att ingen hålls ansvarig för olyckan. De hoppas på en överklagan av domen, säger Karin Amédro.
-Både jag och de anhöriga hade trott på en fällande dom. För de anhöriga är detta chockartat. Den spontana kommentaren från dem var att det inte kan få gå till så här, att ingen hålls ansvarig för ett dödsfall på en arbetsplats, säger hon.

Tar för lätt på ansvaret

Också Jörgen Eriksson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads är kritisk till domen.
-Det är för jävligt att någon kan dö på en arbetsplats, utan att det blir ett straff, säger han.
Han tycker att någon måste ställas till svars.
– Den här olyckan skulle inte kunna hända och när den ändå gör det måste någon få ett straff. Det har begåtts så många fel. Från att elementet konstruerades fel, till att tillräckliga kontroller inte gjordes vare sig av ritningen eller i hanteringen av elementet ute på arbetsplatsen, säger Jörgen Eriksson.
Han tycker att rätten tar för lätt på det stora ansvaret som åligger den som har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats och för konstruktionen av väggelement.
– En vägg som den här ska inte komma ut. Det ska granskas på ett helt annat sätt. Dessutom måste man ställa helt andra krav på kontroller av säkerheten ute på arbetsplatsen, säger han.
Advokat Björn A Samuelson representerar Strängbetong.
-Jag konstaterar att tingsrättens dom är i linje med resonemanget vi förde i tingsrätten. Detta följer också en tidigare dom i Högsta Domstolen där man slagit fast att ansvariga har rätt att göra vissa misstag, utan att straffas för det, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Överklagar friande domar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig