Överklagar dom efter fallolycka
I september förra året skadades en byggnadsarbetare vid takläggning på ett hus i Stockholms skärgård. De arbetade med att lägga papp över råspont, men på grund av ostadigt väder täcktes också en bit utan råspont med pappen. Olyckan hände då byggnadsarbetaren tog några steg bakåt. Han störtade cirka 4,5 meter ner i ett betonggolv med huvudet före.Han fick allvarliga skallskador, som först var först livshotande.
I september, ett år senare, dömde Norrtälje tingsrätt arbetsgivaren till dagsböter på totalt 12 000 kronor och företaget till företagsbot på 150 000 kronor. Men straffet är för lågt tycker åklagaren Aino Alhem, som nu har överklagat domen till Svea hovrätt. Hon begär en företagsbot på 800 000 kronor, samt att arbetsgivaren ska fällas för grovt brott och få ett straff som innebär villkorlig dom och dagsböter.
– Straffet är alldeles för lågt, med tanke på de skador byggnadsarbetaren tillfogades och att arbetsgivaren åsidosatte det centralt viktiga kravet att det ska finnas fallskydd, säger hon.
Allvarliga fel
Det fanns flera allvarliga brister på arbetsplatsen. Det saknades fallskydd vid takarbetet och det fanns ingen säkerhetslina. Enligt tingsrätten hade ingen olycka hänt om en lina funnits och använts. Det saknades också arbetsmiljöplan och riskbedömning.
Tingsrätten konstaterade att arbetsgivaren gjort flera fel men menade att det inte bottnade i medvetet risktagande utan i oaktsamhet. Kammaråklagare Aino Alhem, däremot, anser att risktagandet varit medvetet och att arbetsmiljöbrottet därför ska betraktas som grovt.