info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Orsak till ställningsras klarlagd: "Saknades förankring i väggen"

Nu är orsaken till det stora ställningsraset i Göteborg klarlagd. Arbetsmiljöverkets granskning av olyckan visar att ställningsbygget hade en rad olika brister.

Det var den 27 februari i år som en 40 meter lång och 20 meter hög ställning rasade i närheten av Avenyn i centrala Göteborg. Trots att det inte blåste nämnvärt den dagen, välte plötsligt den stora ställningen åt sidan och rasmassorna täckte sedan hela gatan som spärrades av.

Mirakulöst nog skadades ingen trots att olyckan skedde i ett område med många förbipasserande. Murarna som arbetade på ställningen med att fixa ny fogning på husfasaden hade änglavakt. Strax innan olyckan hade de gått på rast.

Läs också Efter olyckan på Avenyn – ställningsföretag anmäls

Arbetsmiljöverket har åtalsanmält ställningsföretaget No Problems Scaffolding och lämnat över ärendet till åklagare som ska göra en bedömning om det blir åtal.

Det minimala kravet på en intäkt ställning är att man har förankringar på varje innerspira, på varje bomlag, det vill säga varje två meter i höjdled. Dessutom ska en horisontell stagning, V-förankring monteras på vart femte spirpar.

-Detta är grunden. Men därutöver är det jätteviktigt att göra beräkningar för att ytterligare förstärka på viktiga punkter när man har en intäkt ställning. Till exempel bör man ha horisontell stagning, V-förankring hela raden längst upp, om täckningen av ställningen går in över taket längst upp. Man måste också beräkna vindlaster, säger Jörgen Conradsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Ställningsföretaget saknade rutiner för att göra beräkningar av hur många förankringar in i husväggen som behövs när man har en stor intäkt ställning. Och när beräkningen redovisades till Arbetsmiljöverket i efterhand hade den brister. Vindlastberäkningen var förenklad och vissa av de ingående siffrorna var svåra att härleda.

En annan orsak till olyckan var enligt Arbetsmiljöverket att ställningens förankring i husväggen var dåligt gjord. Fasaden bestod av fasadsten och beställaren ville att ställningsbyggarna skulle borra genom fogen, mellan fasadstenarna. I normala fall går man då in med förankringen i husets bärande yttervägg bakom fasadstenen, för att få en säker fästpunkt.

Läs också Ställningsras i Örebro: "Det var direkt livsfarligt"

-Här var de flesta infästningar gjorda i fogen och man hade inte gått längre in. Fogen var ju porös, det var därför den skulle bytas ut av murarna som jobbade på ställningen.

Ställningsfirmor som av någon anledning tvingas använda osäkra fästpunkter ska enligt regelverket göra provdragningar av fästpunkter.
-Företaget hade inte gjort provdragningar på de ställen där sådana borde har gjorts med tanke på att man bara förankrat i fogen.

Vissa entreprenörer kräver att ställningsfirmor, innan de levererar en färdigbyggd ställning, provdrar 20 procent av förankringen.
-Det tycker jag är bra. Entreprenörerna har ju ansvar för arbetsmiljön för alla som ska jobba på ställningen sedan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Orsak till ställningsras klarlagd: "Saknades förankring i väggen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig