Stark gemenskap på bygget – men kan vi verkligen prata om "allt"?
"Vi kan prata om allt", säger många byggnadsarbetare till mig. Men frågan är ifall vi faktiskt gör det? Charlie Klang, tidigare snickare och idag vd för Sila snacket, skriver om vikten av inbjudande och omtänksamma byggen.
Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.
Psykisk ohälsa och suicid bland män uppmärksammas i samband med en studie från Göteborgs Universitet. Studien bekräftar att män begår självmord i större utsträckning än kvinnor samt att byggbranschen är mer framträdande i suicid än andra branscher.
Svårt att prata om
Det socialt stigmat i att berätta om psykisk ohälsa lyfts som en orsak till ökad risk för självmord inom bygg. Eller att det saknas socialt utrymme att prata känslor på jobbet. Det här väcker starka känslor hos mig; psykisk ohälsa hos män är ett ämne jag länge pratat om. Och en insikt känns mer självklar – kopplingen mellan jargongen på arbetsplatsen och den emotionella nivån i samtalen är stark. Om snacket på bygget är inte är inbjudande, förlåtande eller omtänksamt så är det svårare att prata om psykisk ohälsa.
Tufft snack
Idag kan jargongen på många byggarbetsplatser riskera att förstärka det sociala stigmat eftersom ett tufft snack ofta bygger idéer av machoideal, som att klara sig själv, vara tuff eller inte be om hjälp. Föreställningar som, inom forskningen, länge kopplats till ökad risk för suicid. Det är svårt att uppnå samtal om känslor eller be om hjälp i ett snack som, direkt eller indirekt, förminskar personer som gör det.
Känsliga samtal
Många byggarbetare jag träffar säger att de har en stark gemenskap i arbetslaget och att de kan prata om allt. Jag tror absolut att den upplevelsen stämmer. Men det finns även en risk att samtalen saknar ett emotionellt djup som bjuder in till de känsligare samtalen. Ett djup i form av bekräftelse, stöttning, följdfrågor eller medlidande. Man upplever säkert att det går att prata om allt. Men frågan är ifall vi faktiskt gör det? Det är också ett stort hopp att gå från dagens (ofta tuffa) jargong i byggbranschen till att börja snacka psykisk ohälsa på jobbet. Det är orealistiskt att säga ”prata mer känslor” och sedan förvänta sig att det händer. Den idén möter direkt motstånd hos många byggarbetare på grund tidsbrist eller ovilja. Eller, för att många upplever att de redan har känslomässiga samtal.
Arbetsgivare kan påverka
Arbetsgivare har stor möjlighet att påverka utvecklingen. Studien lyfter flera faktorer som motverkar suicid: insatser för ökad medvetenhet om psykisk ohälsa, tid och utrymme att prata om det egna måendet och, inte minst, arbeta för en hjälpsam och upplyftande företagskultur. En snällare jargong är inte en ensam lösning för att motverka psykiska ohälsa bland män; skälen bakom psykisk ohälsa kan vara flera. Men det är ett sätt att se till att psykisk ohälsa får större utrymme i det vardagliga samtalet och att personen med tyngd på sina axlar känner en omsorg och socialt stöd från sina kollegor, vilket i sin tur kan hjälpa mycket.