info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så värnar vi våra byggnadsarbetare – ska vara status att jobba i bygg!

Ta hand om våra byggnadsarbetare med mer kunskap! På så sätt ökar vi branschens status och lyfter fram byggjobbare som de samhällsbärare de är. Lars-Erik Hallgren, forskare inom arbetsolycksfall och specialiserad inom bygg, skriver om vikten av kunskap i en bransch med dåligt rykte.

Foto: Margite Fransson, Mostphotos

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Byggarbetare är samhällsarbetare. De bygger vår väsentligaste välfärd och spelar en viktig roll i samhällsekonomin. Byggnadsarbetaren bygger våra hem, våra skolor och förskolor, våra sjukhus, våra badhus, våra idrottshallar, och stora delar av vår infrastruktur.

Byggarbetare är en viktig kugge för att vårt samhälle ska fungera. De arbetar under årets alla dagar utom lagstadgad ledighet. De jobbar utomhus och bygger med sin kropp; lyfter, springer, går och klättrar – kort sagt en stöttepelare på den svenska arbetsmarknaden.

Värna byggnadsarbetaren

Den killen/tjejen måste vi värna om. Vi måste investera i kunskap för att unga människor ska förkovra sig och känna trygghet och social utveckling med kompisar och kollegor på byggarbetsplatsen. Det är vårt mål att göra byggarbetaren till en aktad och ansedd kugge på vår arbetsmarknad.

För att byggbranschen ska kunna leva upp till kravet på god kvalitet i byggproduktionen, där kraven på hållbarhet och god arbetsmiljö ökar, krävs en seriös rekrytering av personal enligt vissa kriterier. Man måste rekrytera arbetskraften, inte bara för att fylla vakanser, utan för att det finns en skyldighet och ett ansvar hos arbetsgivaren att anställa personer som är kunnigt yrkesfolk och har de fysiska förutsättningarna att klara ett hårt och avancerat byggarbete.

Sådana kriterier är bland annat dokumenterad erfarenhet av byggarbete, fysisk förmåga (styrka, seghet) och god kännedom om skydds- och säkerhetsfrågor inom byggproduktionen.

Är språkförståelse en brist hos de utländska arbetarna ska man anlita tolk

Utländska måste få samma chans

Detta gäller den utländska arbetskraften likafullt. Är språkförståelse en brist hos de utländska arbetarna ska man anlita tolk, behjälplig vid introduktionen i arbetet men extra viktig när de ska tolka det regelverk som gäller arbetsmiljöns skaderisker på byggarbetsplatsen. Alla utländska killar och tjejer ska ha samma förutsättningar som deras svenska kompisar.

Man måste göra rekryteringen kvalitativ därför att byggarbete handlar om kvalitet i produktionen. Skydd- och säkerhet, hållbarhet och utan de grundbultarna kommer man att tappa tilltron den svenska byggbranschen. Dessa ska vara obligatoriska kriterier att följa vid rekryteringar av byggarbetare.

Högt uppsatta mål

För att bygga upp en bemanning på byggarbetsplatsen som både är yrkeskunnigt erfaren och säkerhetsmässigt kompetent i en tid när utveckling och förändringar präglar varje industribransch måste man förnya och bygga på de yrkesmässiga kunskaperna efterhand och uppdatera kunskapen och medvetenhet om risker för arbetsskada och arbetssjukdomar vid framtidens byggarbetsplatser.

Att förbättra förutsättningarna så att man skapar ett skadefritt arbetsliv, är ett högprioriterat mål som inte är helt okomplicerat att uppnå. Varför?

  • Utomhusarbete varje arbetsdag under året, ett arbete av huvudsakligen manuell karaktär
  • Långa transporter till fots inom byggarbetsplatsen, ofta bärande olika material såsom gipsskivor, verktyg, virke, armeringsjärn, horisontellt och diagonalt på byggarbetsplatsen
  • Arbete ofta på hög nivå över markplan där risksituationen att falla är mycket påtaglig
  • Stressen att inte hålla avtalad byggtid och att inte hinna med sin andel av jobbet, kräver odelad uppmärksamhet av varje byggjobbare.

För att höja kunskapsnivån för byggjobbarna om risker och arbetsskador föreslås att byggarbetsplatsens skyddsorganisation erbjuder byggjobbarna en obligatorisk grundkurs i riskanalys på betald arbetstid. Denna utbildning skulle kunna genomföras i regi av Bas- U och Bas-P och under ledning av platschefen. Utbildningsmaterial finns.

Stärk skyddsombudens ställning

De valda skyddsombudens ställning måste stärkas. genom ökade kunskaper och god social förmåga. Att föra dialog med sina kollegor betyder att man kan läsa av arbetsmiljön på ett sätt som är oumbärlig för att kunna axla rollen som skyddsombud. Det innebär att ombudets roll blir mer progressiv och operativt inriktad på byggarbetsplatsen.

Ut ur skuggan

Den anonymitet som fortfarande hänger kvar över skyddsombuden kan suddas ut och istället lyfta fram en engagerad och hängiven byggjobbare som vet och behärskar sin byggarbetsplats. Det ska vara status att vara skyddsombud/arbetsmiljöombud på en arbetsplats!

Bryt tystnadskulturen

Den tystnadskultur som råder generellt på byggarbetsplatser måste brytas. Genom att bryta tystnadskulturen kan man utveckla en samtalston mellan byggjobbarna och produktionspersonalen (arbetsledare, lagbasar) om hur man jobbar riskfritt. Detta kan leda till att man börjar begära alternativa hjälpmedel som garanterar ett säkrare jobb, exvis att jobba från hydraulisk arbetsplattform istället för att använda lös stege eller att begära en arbetsberedning inför ett jobb, bättre instruktioner vid vissa arbetsmoment eller kräva större bemanning på vissa jobb.

Det är viktigt att byggjobbaren sätter ord på sin oro för de olika riskmoment som finns och låter den oron komma till produktionspersonalens kännedom.

Det ska vara en väckarklocka när en skyddsorganisation tar initiativet

Höj kunskapsnivån

En av de viktigaste delarna i ett preventivt skyddsarbete är att höja kunskapsnivån. Det ska vara en väckarklocka när en skyddsorganisation tar initiativet att stärka kunskapsnivån om till exempel risker och hur man behandlar risker i arbetsmiljön, genom utbildningar. Här bör kunskap om byggproduktionens innehåll (byggobjekt, material, utseende, byggmetod, bemanning etc) sättas i relation till arbetsskadornas antal och konsekvenser. Den diskussionen skulle exvis kunna vara viktiga teman i en sådan utbildning. Sådana kurser öppnar upp ett engagemang och håller arbetsskadornas antal nere.

Vidga synsättet

Genom att initiera diskussioner om arbetsmiljön mellan byggarbetarna kan man vidga synsättet omkring arbetsmiljön på ett positivt sätt. Ett sådant utbildningsinitiativ skulle vara en tydlig signal om att företaget tar arbetsmiljöfrågorna på största allvar och att skydds- och säkerhetsfrågor är viktiga att diskutera dagligen. Om man genom utbildning skaffar sig kunskap om risker och dess konsekvenser och vet var de oftast uppstår så står man också bättre rustad när man börjar jobba. Dessutom skapar en sådan rutin goodwill för företaget och väcker berättigat anseende på byggmarknaden. Det ska vara status att jobba i byggbranschen. Det ska vara minst lika bra som att jobba i den fasta industrin.

Den svenska byggbranschen har fått oförtjänt dåligt rykte

Dåligt rykte

Den svenska byggbranschen har fått oförtjänt dåligt rykte på grund av allt det som skett och sker med avseende på rekryteringarna av den inkommande arbetskraften och utnyttjandet av arbetskraftsinvandringen. Vi har ett stort antal mycket framgångsrika byggföretag, stora och små, som verkar på den svenska och utländska arbetsmarknaden som goda förebilder.

Ställer sig utanför

Men det finns också oseriösa byggföretag som skor sig på arbetskraftsinvandringen genom lönedumpning och osunda konkurrensförhållanden genom att ställa sig utanför de svenska lagar som reglerar arbetsrätt, arbetsmiljö, löner, skatter, arbetsgivaravgifter och vanliga avtal enligt svensk modell och förstör och trasar sönder vårt goda rykte som jämlika och demokratiska spelare internationellt.

Berättigad oro

Den ekonomiska brottsligheten drabbar många industribranscher i samhället men även vår offentliga välfärd. Den utvecklingen vi ser är ett dråpslag mot vår demokrati och väcker berättigad oro i samhället.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig