info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mats Åkerlind, Byggföretagen: Trots dystert 2023 – branschen gör framsteg

Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt när vi talar om säkerhet och sund konkurrens. Det skriver Mats Åkerlind, förhandlingschef Byggföretagen, i en replik på Byggnads-medlemmen Bengt Anderssons opinionstext "Struntar i problemen – lätt att försvara behovet av underentreprenörer då".

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Byggföretagen försvarar byggandet med underentreprenörer och handskas inte med problemen som uppstår på arbetsplatserna. Det skriver Bengt Andersson, Byggnads i Väst, och menar att Byggföretagens bild av säkerheten inom byggbranschen inte stämmer.

Dystert 2023

Bygg- och anläggningsbranschen hade ett dystert 2023. Arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång berörde oss alla. Men vi måste kunna hålla två tankar i huvudet för att upprätthålla en seriös dialog gällande säkerhet och sund konkurrens.

Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråds, BCA, nya rapport visar att arbetsolyckorna i den privata byggindustrin ökade något under 2023 jämfört med föregående år. Antalet registrerade olyckor under 2023 var 2 188, vilket kan jämföras med 2 131 under 2022.

”Framsteg”

Det senaste decenniet har antalet arbetsolyckor varit relativt konstant, medan sysselsättningen inom bygg har ökat och antalet underentreprenörer blivit fler. Branschen har gjort stora framsteg i säkerhetsarbetet, även om statistiken för 2023 innebär att den långsiktiga trenden med ett sjunkande antal arbetsolyckor delvis är bruten.

Den 1:a januari 2025 börjar en ny arbetsmiljölagstiftning gälla. Den kommer till viss del förtydliga ansvarskedjan mellan till exempel byggherre, entreprenör och underentreprenör. Men ytterst är det var och en av oss som måste se till att uppsatta riktlinjer och regler följs. Säkerheten är ett helhetsansvar – arbetsmarknadens parters, företagets och individens.

Mats Åkerlind
förhandlingschef Byggföretagen
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig