Omstritt takföretag stoppat för livsfarligt jobb – gränspolisen på plats
Omstridda Takspecialisten i Mälardalen har fått ett nytt förbud mot livsfarligt arbete på tak. Samtidigt är företaget polisanmält för bedrägeri.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om Takspecialisten i Mälardalen som fått flera förbud på grund av arbete med dåligt eller inget fallskydd. De har också uppmärksammats på grund av att kunder känt sig lurade av företaget.
Nu senast hände det i Avesta hemma hos 83-åriga paret Ulla och Bo-Eie Johansson. Både gränspolisen och paret själva har polisanmält företaget för bedrägeri. De menar att de blivit lurade, att företaget mot deras vilja bytt ett fullt fungerande tak. De berättar att de krävs på 334 200 kronor, inklusive byte av tak och hängrännor som de inte ville ha bytta.
– Det började med att de ringde och sa att det skulle vara en gratis besiktning av vinden på gamla hus. Sedan kom de ganska sent en fredag, den 19 mars, vi bjöd på kaffe. En gick upp på vinden och han sa sedan det var så mycket svartmögel och jag tänkte vad hemskt. Den ene satt och pratade med oss och den andre skrev, sedan vände han på pappret och sa att vi skulle skriva på, berättar Ulla Johansson.
Paret undertecknade offerten men utan att förstå vad det innebar. Trodde att det handlade om att tvätta bort svartmögel och möjligen göra något åt skorstenen.
– På lördag morgon vaknade vi av att det var ett väldans liv klockan sju på morgonen, då var de här och satte upp ställningar. Jag tänkte vad i hela friden är det här? Vi kunde inte prata med arbetarna på grund av språket, men jag förstod att de var från Ukraina, berättar Ulla.
Den 23 mars satte arbetarna igång med själva byggnadsarbetet.
– Det hände saker som vi aldrig sagt skulle göras, vi skulle inte byta något tak. Vi hade ett felfritt tak, för det hade vi kollat. Det enda var det där att de skulle upp på vind. Vi trodde att de skulle tvätta eller behandla bort svartmöglet. Men sedan fick vi se att de tagit bort hela taket, det var öppet ända in på vinden och de började plocka ner vårt taktegel och kasta ner det i två stora containrar ute på gården, berättar Ulla Johansson.
Hon säger att även stuprännorna togs ner trots hennes uttryckliga nej, en kostnad utöver offerten på 95 000 kronor.
Senare har bygget haft ett par gemensamma besök av gränspolisen och Arbetsmiljöverket.
– Gränspolisen sa att de som är på ert tak får inte vara här, de är olovligt i Sverige så de blev nedtagna från taket, berättar Ulla Johansson.
Den 25 mars la Arbetsmiljöverket förbud på jobbet, eftersom byggnadsarbetarna svävade i livsfara på grund av dåligt fallskydd. Det saknades bland annat helt skydd på gavlarna och det var, enligt Arbetsmiljöverket, mycket bristfälligt fallskydd på ställningar på fram- och baksida av huset. Ställningen var dessutom inte förankrad.
Idag vill inte gränspolisen kommentera ärendet utöver vad som står i offentliga handlingar. Också arbetsmiljöinspektör Peter Grufman är fåordig eftersom ärendet är under utredning. Byggnadsarbetaren har sökt företrädare för Takspecialisten i Mälardalen och väntar ännu på svar.
Klart är dock att Arbetsmiljöverket ser företaget som byggherre.
– Vi har riktat krav mot dem att inget farligt arbete får utföras, att de är ansvariga att upprätta en arbetsmiljöplan och se till att Bas-U utses, säger Peter Grufman. Däremot vill han i nuläget inte kommentera vem som har arbetsgivaransvar för arbetarna. Företaget har bestritt att man har rollen som byggherre.
Ulla Johansson berättar att det så småningom kom andra arbetare, som hon uppfattade var från Polen och skulle fortsätta jobba.
– Men skyddet var fortfarande inte i ordning, så de är inte kvar. Jag var rädd att någon skulle skada sig. Det var inget fel på arbetarna, det är inte deras fel att de hamnat i det här, säger hon.
Paret väntar nu på vad som ska ske. Jobbet är ännu inte färdigt men för närvarande ligger byggnadsarbetena nere. De har inga egna pengar att betala Takspecialisten för utan har tvingats gå till banken och begära att få låna till hela summan. Men de tycker det är helt orimligt att de ska betala.
Problemen hos Ulla och Bo-Eie känns igen från flera andra ställen, där tidningar rapporterat om Takspecialisten och Arbetsmiljöverket har lagt förbud.
Senast var det äldre personer i Skinnskatteberg som drabbats. Fagersta-Posten har berättat om ett par, samt en kvinna närmare 90 år som ska ha upplevt sig lurade av företaget. I ena fallet drog arbetena med takbyte igång, i andra fallet hävdes kontraktet.
I oktober förra året la Arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud mot Takspecialisten i Mälardalen och dess underentreprenör, ett lettiskt bolag som anlitade ukrainsk arbetskraft. Fallskyddet var otillräckligt, ställningarna var inte rätt byggda. Förbudet lades av arbetsmiljöinspektör Fredrik Eriksson på en arbetsplats i Norrköping.
– När jag var på plats och tittade såg jag även att det definitivt inte var något fel på taket, säger han.
Även där riktades skarp kritik mot kontraktet och företagets agerande av anhöriga till fastighetsägarna.
Under 2020 har Arbetsmiljöverket också ingripit mot allvarliga risker på företagets arbetsplatser i Arboga och Hässelby.
Takspecialisten i Mälardalen AB bildades 2019. Verksamheten bedrevs tidigare i tre olika bolag som ofta bytte namn. De olika bolagen i verksamheten har tidigare fått flera domar efter allvarliga brister i skyddet.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.