Olycksplats under ytan filmad
Efter olyckan som inträffade måndagen den 27 juli har Peab nu i veckan filmat pålarna under ytan för att reda ut hur deras bodetablering kunde falla ned i vattnet. Händelsen inträffade på Hisingen i Göteborg, där Peab bygger en kontorsfastighet. Vid olyckstillfället pågick schaktningsarbeten och endast ett par yrkesarbetare fanns på arbetsplatsen. Inne i bodarna, som stod på en pålad konstruktion ovanpå vattenytan intill kajen, satt en ensam tjänsteman och arbetade. Plötsligt gav konstruktionen som höll bodaren uppe vika.
”Han simmade in”
De tre bodarna, som satt ihop med varandra, gled ned i vattnet. Till en början flöt de.
– Han gick till dörröppningen, hoppade i vattnet, simmade in och fick hjälp upp. Sedan, efterhand, sjönk bodarna då de tog in vatten, säger Peabs arbetschef Johan Ekberg om mannen som var i boden.
När Johan Ekberg själv fick telefonsamtalet om vad som hänt fick han också genast det lugnande beskedet att ingen människa var kvar i etableringen. Men räddningstjänsten gick ändå ned med dykare för att vara 110 procent säkra på att ingen ytterligare person dragits med. Ingen människa påträffades.
”Pålarna har brustit”
Johan Ekberg säger att konstruktionen som bodarna stod på har använts till bodetableringar flera gånger tidigare samt att den en gång i tiden uppförts för just det syftet.
Hur länge sedan är det man satte upp konstruktionen?
– Jag vet inte det.
Vad var det som gjorde att den inte höll den här gången?
– Vi håller på med en utredning för att ta reda på vad som hänt. Det står på träpålar i ytterkanten och av någon anledning har pålarna brustit.
Så konstruktionen var fäst i kajen i innerkant och på pålar i vattnet?
– Ja, det är en pålad rad i ytterkant och sen är det stålbalkar som ligger både rakt ut och längs med och är ihopsvetsade som ett raster som bodarna har stått på.
Kan det vara erosion som är orsaken?
– Vi vet inte vad det beror på egentligen. Om det är pålarnas status eller om det är botten eller om det finns någon yttre påverkan i övrigt. Nu, i tisdags, gjorde vi en undersökning där vi filmade alla pålarna och mätte in botten från en båt. Så nu jobbar vi med materialet, nästa steg är att en konstruktör ska titta på det.
Parallellt med Peabs utredning har inledningar också inletts både hos polisen och Arbetsmiljöverket.