info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olycksdrabbade företag bakom dödsolyckan: ”Eftersatt arbetsmiljö”

Dödsolyckan i Solna i helgen är inte den första för byggbolaget MVB i år. Den 8 januari avled en snickare efter ett tre meters fall.

Här vid bygget av Scandinavian Life Center i Solna skedde dödsolyckan i lördags. Foto: Kristian Borg

Den tidigare dödsolyckan ägde rum den 8 januari i år, under arbete vid en återvinningsanläggning i Helsingborg. Snickaren som avled var anställd av MVB Syd.

Det är en av flera olyckor på MVB Syd som har legat på Arbetsmiljöverkets bord i år. Här är några andra tillbud och händelser på samma företag 2019:

  • Februari. MVB Syd stäms för en olycka i Malmö 2016, då en anställd föll fyra meter genom ett schakt på ett betonggolv. Mannen blev förlamad från naveln och neråt. (Malmö)
  • Februari. Fall från stege med benbrott eller stukning som följd. (hos en UE, Landskrona)
  • Mars. Fallrisk från ställning på grund av avsaknad av fotlister, konstaterar Arbetsmiljöverket. (Landskrona)
  • April. Person faller över en uppfälld kortbom och får två revbensfrakturer. (Trelleborg)
  • Maj. En snickare får en spik under ögat, har använt bultpistol i olämplig vinkel (Trelleborg)

– Detta året har varit väldigt tufft för MVB, säger Robert Nilsson, skyddsombud på Byggnads i Skåne, och räknar till totalt ett dödsfall och fem olyckor på MVB Syd i år.

Enligt Robert Nilsson har MVB haft en bra arbetsmiljö tidigare.

– Men det har blivit eftersatt. Jag vet inte vad som föranlett förändringen men det är allvarligt när det händer så många olyckor som nu.

MVB Syd har i veckan haft två heldagar om arbetsmiljö för samtliga anställda och Robert Nilsson ska delta i två fackmöten.

– Där kommer jag säkert få information och få höra vad de gör för att förebygga ohälsa och olycksfall. De har kommit i klistret och har en skyldighet att förebygga, säger Robert Nilsson.

Olyckan i Solna i lördags är den femte dödsolyckan inom byggbranschen i år. Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, tycker att den är ännu ett exempel på ett systemfel.

– Som bransch behöver man ta tag i att det är så många underentreprenörsled, ta sitt ansvar som huvudentreprenör och belysa problematiken med många företag på en och samma arbetsplats. Det ställer väldigt stora krav på en organisation att kunna styra alla underentreprenörer, som i sin tur tar med sig bemanningsföretag och ytterligare underentreprenörer.

Den avlidne arbetade för lettiska UPB, en underentreprenör till MVB. Byggnads har inga anmärkningar på hur arbetsmiljöarbetet har skötts där tidigare. ”Det är ordning och reda”, säger Tomas Kullberg. Men Byggnadsarbetaren kan visa på åtminstone ett allvarligare tillbud tidigare i år.

Den 23 januari i år, i samband med montage av betongväggar på projektet Umami Park i Hallonbergen, rasar en tidigare monterad balkongplatta från andra våningen och ”tar även med sig balkong från plan 1 ner till marken”, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket.

Och i maj fick UPB ett omedelbart förbud i Örebro på grund av fallrisker.

Vi har sökt MVB Syd för en kommentar.

MVB

MVB-koncernen omfattar tre entreprenadbolag:

  • MVB Öst AB i Stockholm
  • MVB Syd AB i Skåne
  • MVB Astor Bygg AB i Västra Götaland
Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olycksdrabbade företag bakom dödsolyckan: ”Eftersatt arbetsmiljö”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig