Olycka skylldes på anställd - rättens dom: företaget ska betala
Fallolyckan var den anställdes fel hävdar företaget och ville få sanktionsavgiften för bristande fallskydd sänkt. Men kammarrätten slår fast att arbetsgivaren är ansvarig och ska betala.
Bakgrunden är en fallolycka på ett installatörsföretag. En arbetstagare föll cirka 4,5 meter från ett ställningsplan där fallskydd monterats bort.
Arbetsmiljöverket har begärt att arbetsgivaren ska betala 232 500 kronor i sanktionsavgift för brister i fallskyddet och riskerna vid arbetet. Men företaget motsatte sig avgiften och hävdade att fallskydden monterats bort på den anställdes eget initiativ.
Arbetsmiljöverket vände sig då till förvaltningsrätten i Luleå för att få avgiften utdömd. Denna gick på verkets linje och tyckte dels att arbetsgivaren ska betala sanktionsavgiften och dels att inga förmildrande omständigheter finns för en nedsatt summa. Fel, tyckte företaget och överklagade för att få avgiften sänkt. Men kammarrätten i Sundsvall gör ingen ändring.
Kammarrätten grundar sig i bestämmelserna att arbetsgivaren har ett långt gående ansvar för att hindra ohälsa och olycksfall hos sina anställda.
Det är upp till arbetsgivaren att leda och organisera arbetet så att olycksfall inte inträffar. Därför kan en enskild arbetstagares agerande i sig inte anses vara en omständighet utanför bolagets kontroll, anser kammarrätten.
Enligt företaget görs regelbundna skyddsronder på arbetsplatsen. Det gjordes en riskanalys innan arbetet startade och de aktuella ställningarna hade då skyddsräcke åt alla håll. Arbetsplattformen var monterad på rätt sätt och skyddsräckena var tillräckligt höga.
Bolaget hävdar att det var den anställde som själv beslöt att dels använda sig av en arbetsbock och dels montera ner skyddsräcket, vilket ledde till ett avstånd mellan ställning och vägg. Inga jobb var enligt företaget avsedda att utföras från en bock. Därför menar de att olyckan beror på att arbetstagaren agerat strid mot bolagets arbetsmiljöregler och riskanalyser.
Men varken förvaltningsrätten eller kammarrätten håller med företaget om att det har ett begränsat ansvar. De tycker inte att åtgärderna från företaget, som till exempel skyddsronder, räcker.
De ifrågasätter inte att företaget har gjort åtgärder mot risken för fall. Men konstaterar att en arbetsgivare har ett stort ansvar för att försäkra sig om att arbetstagarna följer de säkerhetsföreskrifter som finns.
Förvaltningsrätten säger i sin tidigare dom att det inte framkommit uppgifter som talar för att fallskydden endast tillfälligt varit nedmonterade, utan att bolaget borde haft tid att se att skydden var borta och agera.
Ingen av domstolarna anser heller att det faktum att en arbetsbock använts påverkar bolagets ansvar för att fallskydd används.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de i senaste nyheterna i ditt flöde.