info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olika las-regler på Byggnads avtal – det här gäller för dig!

Får arbetsgivaren undanta två eller tre personer från turordningen vid uppsägning om arbetsbrist? Inom Byggnads beror det på vilket avtal du går på. "Man har prioriterat olika typer av frågor i olika avtal", säger Anneli Ohlsson Anderbjörk, jurist på Byggnads.

Reglerna kring undantag i turordningen skiftar beroende på vilket byggyrke du har. Foto: Mostphotos

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist säger arbetsgivaren upp enligt turordningsreglerna i las (lagen om anställningsskydd) efter principen ”sist in, först ut”.

Men det finns undantag. Enligt de tidigare las-reglerna kunde arbetsgivare med max tio anställda undanta två personer från turordningslistan och på så sätt peka ut några anställda man varit mån om att behålla.

I nya las, som trädde i kraft 1 oktober 2022, får arbetsgivare undanta tre personer från turordningslistan, oavsett storleken på företaget.

De nya reglerna oroade byggnadsarbetare, vilket Byggnadsarbetaren har skrivit om tidigare.

Turordningsreglerna är inte tvingande

Men turordningsreglerna i las är inte tvingande och kan därför ändras i avtal. Och det ser olika ut på Byggnads sju avtal.

På det största av dem – byggavtalet – har Byggnads och Byggföretaget varit oense om vad som gäller, kollektivavtalet eller lagen.

Frågan avgjordes i Arbetsdomstolen i somras och blev en framgång för Byggnads: Texten i kollektivavtalet gäller, det vill säga tvåundantaget.

LÄS MER: Byggnads vann strid om anställningsskydd: ”Glädjande”

Även Maskinentreprenörerna stämde Byggnads för att man inte följer las-reglerna, men tvisten är inte avgjord. Och på glasavtalet pågår diskussioner i samma fråga.

Hur ser det då ut på Byggnads övriga avtal?

På teknikinstallationsavtalet vvs & kyla gäller också tvåundantaget.

– Vi var överens med arbetsgivaren för länge sedan om att det är en kollektivavtalsregel och att det är tvåundantaget som gäller. Det var aldrig aktuellt att gå till Arbetsdomstolen, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads.

Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist Byggnads.
Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist Byggnads.

På plåt- och ventilationsavtalet är det däremot lagen som tillämpas. Tre plåtslagare får undantas från turordningen vid arbetsbrist. Samma sak gäller för måleri- och lackavtalet.

Prioriterat olika typer av frågor i olika avtal

Varför ser det olika ut mellan avtalen?
– Man har prioriterat olika typer av frågor i olika avtal. På byggavtalet finns det många las-regler och på plåtavtalet är det lite las-regler, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

En plåtarbetsgivare får undanta tre personer, men en byggarbetsgivare två. Kan det inte upplevas som orättvist?

– Om man bara tittar på denna regel så är det orättvist, men det finns andra regler som är bättre i plåt än i de andra avtalen. Så avtalet är en helhet, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Motivering till beslutet

Jack Rolka, ombudsman i Byggnads Väst, har stött på nya las vid en förhandling i december förra året. Det var ett plåtföretag med elva anställda som ville säga upp tre personer på grund av arbetsbrist.

– Arbetsgivaren gjorde undantag för en person som hade varit anställd kortast tid, i fyra månader. En annan plåtslagare som jobbat i över två år blev uppsagd i stället.

– Plåtföretaget nyttjade de nya las-reglerna. Enligt gamla las hade de inte kunnat göra några undantag, eftersom de har fler än tio anställda.

Plåtföretag får undanta tre plåtslagare. Foto: Racorn/Mostphotos

Vad fick du för reaktioner från medlemmar om de nya las-reglerna?

– Det är väl en känsla av acceptans, att reglerna ser ut som det gör.

– Vi informerar om att arbetsgivaren ensidigt kan nyttja reglerna, men uppmanar också våra medlemmar att de ska fråga arbetsgivaren att ge en motivering till beslutet, säger Jack Rolka.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Vad gäller vid uppsägningar? Nya las eller kollektivavtalet?

Byggavtalet: tvåundantaget

Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl: tvåundantaget

Lackavtalet: treundantaget, nya las

Kollektivavtalet för måleriyrket: treundantaget, nya las

Plåt och ventilationsavtalet:
treundantaget, nya las

Entreprenadmaskinavtalet: oklart, diskussioner pågår

Glasmästeriavtalet: oklart, diskussioner pågår

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olika las-regler på Byggnads avtal – det här gäller för dig!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig