Oklart om Fanerduns byggbolag
Samarbetet med byggbolaget Xinxing ska avbrytas, sa Fanerduns koncernchef Jinxing Luo vid ett möte, nyligen, på Byggnads förbundskontor i Stockholm. I flera månader har byggbolaget struntat i att betala ut löner till 130 kinesiska byggnadsarbetare, trots underskrivna kollektivavtal. Fram till mötet hade Byggnads förhandlare fått uppfattningen att Xinxing tillhör Fanerdunkoncernen. Vid mötet i Stockholm tillbakavisade dock Jinxing Luo detta.
– Han sa att det var ett bolag som var flitigt anlitat, men inte tillhörde koncernen, berättar Willy Hulthén, förbundsombudsman på Byggnads, som då träffade Fanerduns grundare för första gången.
Detta var en tvärvändning mot vad Fanerduns representanter tidigare sagt till facket om byggbolaget. Och det finns frågetecken. På Fanerduns egen hemsida finns byggbolaget med. Det står uppräknat bland ett antal bolag under företagsgruppen Zhejiang Fanerdun Tourism and Real Estate Co., Ltd. Det formella namnet på byggentreprenören är; Zheijang Xinxing Construction, som det heter sedan en omstrukturering 2004. På hemsidan finns en relativt utförlig presentation av företaget som ursprungligen var inriktat på byggverksamhet åt militären. Det bedriver enligt hemsidan byggnadsarbete inom en rad områden; som till exempel vägar, brobyggande, trädgårdsanläggningar, med mera.
Företaget har 1 332 anställda och mer än 100 tekniker.
Byggnadsarbetaren kontaktar vd:n för Fanerdun Group i Sverige, Bei Bergfeldt, för att dels få veta mer om det kommande bolaget som ska ta över och dels räta ut frågetecknen om hur Xinxing ägs. Men hon vill för dagen inte lämna några kommentarer alls, varken om den kommande verksamheten eller om ägareförhållandena i Xingxing. När det gäller framtida verksamheten väntar de besked från Kina.
‑ Det är ingen tvekan om att Xinxing och Fanerdun står varandra nära, oavsett hur ägandeförhållandena exakt ser ut. Jag tror inte att något av bolagen har haft för avsikt att någon gång betala ut de rätta lönerna till arbetarna i Kalmar. Och det kommer jag att fortsätta tro tills motsatsen är bevisad, säger Willy Hulthén, som förhandlat fram flera avtal med utländska entreprenörer.
– Det är frustrerande att det är så svårt för oss att kontrollera om arbetarna fått sina pengar. Och dessutom blir det ännu svårare när det bolag som ska betala, försvinner från arbetsplatsen, fortsätter han.
En fråga bland annat han ställt sig, är varför beställaren Fanerdun inte kunnat tvinga Xinxing att sköta sina åtaganden. Fanerdun har uppgivit att man betalat ut pengarna till Xinxing, men att de stannat där, samt sagt att byggföretaget fejkat utbetalningslistor på löner inför facket.
Problemen med Xinxing har resulterat i att Byggnads krävt löner till arbetarna på sammanlagt 13 miljoner kronor, två miljoner i böter för brott mot arbetstidslagen och 275 000 kronor i skadestånd till avdelningen för brott mot kollektivavtalet. Innan ett nytt bolag kommer till arbetsplatsen måste facket och byggföretaget komma överens om ett nytt avtal.