info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ofredad och uppsagd på VVS-jobbet – sexdömd fick arbeta kvar

Victoria Ling såg fram emot sin första lärlingsplats. Istället blev det en mardröm när hon blev sexuellt ofredad av sin handledare. Trots att han dömdes blev Victoria uppsagd – men handledaren arbetar kvar.

En dag skulle Victoria Ling och hennes handledare dra rör och sätta upp element. Handledaren tipsade henne om att ligga på magen, för att lättare utföra mätningen. Då la sig plötsligt handledaren ovanpå Victoria och började jucka. Foto: Ida Frid

Rörmokarlärlingen Victoria Ling var inne på grossisten Ahlsells en vanlig arbetsdag i november. Hon tog en kort fikapaus och upptäckte tidningen VVS-Forum. Hon fastnade för en artikel om rörmokaren Paulina Johansson som berättade om ett övergrepp som hade skett när hon var lärling i Dalarna. Victoria läste artikeln flera gånger.

– Jag började tänka på vad jag själv hade varit med om och förstå att det var allvarligt.

Artikeln kom under metoo-upproret som pågick under hösten 2017. För Victoria Ling blev det en väckarklocka, men det skulle dröja ett tag till innan hon själv berättade.

Victoria växte upp i Järvsö i Hälsingland. Hon har alltid tyckt om att jobba med händerna och valde yrkesgymnasiet i Gävle. Efter studenten 2017 fick hon sitt första jobb som rörmokarlärling på ett vvs-företag i Hälsingland.

Hon fick en handledare som var 30 år äldre och till en början tyckte Victoria att han var trevlig. Handledaren var nyfiken och ville veta saker om henne.

Men efter några veckor började handledaren att kalla henne smeknamn som ”snuttelillbuppa” och ”gullfia” och sa också att han tyckte hon var snygg. Men han gjorde det bara när ingen annan var närvarande. Vid ett tillfälle slog han henne med en tumstock på rumpan när hon gick uppför en trappa. Victoria tyckte att det var jobbigt, men sa ingenting.

– Jag var ung och ny på jobbet och vågade inte säga ifrån.

Handledaren och Victoria fortsatte att jobba tillsammans på ett stambyte. En dag skulle de dra rör och sätta upp element på arbetsplatsen. Arbetet skulle utföras i ett förråd som låg innanför korridoren. För att komma dit måste man gå igenom ytterligare ett rum.  Just då fanns det inga andra byggnadsarbetare på plats. Handledaren tipsade henne om att ligga på magen, så att hon kom i ögonhöjd med elementen för att lättare utföra mätningen.

När Victoria låg på mage la sig plötsligt handledaren ovanpå henne och började jucka. Hon stelnade till och fick panik.  Det varade i ungefär tio sekunder, men för Victoria kändes det som en evighet.

– Jag var superrädd att han skulle våldta mig. Jag var så paralyserad och hade inte kunnat göra motstånd. Jag trodde inte att jag skulle reagera på det viset, men jag blev så chockad.

Efteråt reste sig handledaren upp, skrattade och sa: ”jag är så tokig ibland”.

– Det var som en axelryckning, och han verkade inte tycka att det var så farligt. Sedan gick han därifrån.

Efter händelsen låtsades handledaren som om det inte hade hänt och Victoria hade skamkänslor.

– Jag rannsakade mig själv om jag hade uppmuntrat honom, men det hade jag inte. Jag var nykär och hade precis träffat min sambo och det visste handledaren.

Victoria hamnade på andra byggen och fick andra mentorer. Samtidigt var hon rädd och undvek handledaren om hon såg hans bil utanför firman eller någon grossist.

Men på julfesten en tid senare upprepades trakasserierna, bland annat slog handledaren henne i rumpan med en kvast under en curlingmatch och fällde en sexistisk kommentar under en bussfärd. Victoria fick nog. Hon gick till chefen och berättade.

Det var som en axelryckning, och han verkade inte tycka att det var så farligt. Sedan gick han därifrån.

Chefen tog det till en början bra och stöttade henne. Han såg till att hon inte var på samma objekt som handledaren och kopplade in en psykolog. Victoria uppmanades av psykologen att polisanmäla händelsen. Polisförhören ledde till en rättegång i oktober 2018 i Hudiksvalls tingsrätt, där handledaren dömdes för sexuellt ofredande och ofredande.

Två månader efter domen kom kallduschen. Victoria var ute på jobb när chefen ringde och ville träffa henne. Inne på kontoret berättade han att han var tvungen att säga upp henne på grund av arbetsbrist.

– Han kunde inte erbjuda mig mer tid på byggen, på entreprenadsidan, så jag kunde inte gå klart min lärlingstid.

Victoria ifrågasatte beslutet och ansåg att det fanns byggjobb i närheten. Men chefen stod fast vid sitt beslut. Vid samma tillfälle sades även en annan lärling upp på företaget på grund av arbetsbrist.

Efter uppsägningen vill Victoria Ling inte fortsätta arbeta inom byggbranschen. Här med sonen Oscar, nio månader. Foto: Ida Frid

Det har gått snart två år sedan det hände, men Victoria är fortfarande bitter. Hon tycker att det är djupt orättvist att hon blev uppsagd, medan handledaren fick jobba kvar.

– Jag gjorde inga fel men han fick jobba kvar, det är det som har gjort så jävla ont. Det är han som har betett sig illa.

Byggnadsarbetaren har pratat med vd:n på vvs-företaget. Han hävdar att Victoria blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Vi hade en svacka i beläggningen och det var inte så många jobb som var på väg in. Man måste ha vettiga jobb som lärlingarna kan gå på.

Handledaren dömdes för sexuellt ofredande. Han fick vara kvar, men Victoria blev uppsagd. Varför?

– Jag tycker att det är rätt att han blev dömd och det var en tråkig händelse i företaget. Men det går inte att ta bort honom för att han har gjort ett fel, eftersom vi går efter turordningsreglerna.

Men han blev ju dömd i rätten.

– Det gick inte att ta bort honom, även om han blev dömd. Vi har stöttat Victoria från den dag som hon berättade. Vi jobbade för att det skulle fungera så att hon skulle trivas och vara kvar, säger vd:n på vvs-företaget.

Det går inte att ta bort honom för att han har gjort ett fel, eftersom vi går efter turordningsreglerna.

Enligt las 18 § får avskedande ske om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren. Enligt förbundsjurist Marie Nordström på LO-TCO Rättsskydd finns det flera domar i Arbetsdomstolen om sexuella trakasserier och avskedanden.

– Arbetsdomstolen har sett allvarligt på situationen och har i flera avgöranden funnit att sexuella trakasserier utgjort grund för avskedande. I vissa fall har förövaren dömts för brott enligt brottsbalken, men i vissa fall inte, säger hon.

Victoria har mått väldigt dåligt av det som har hänt. Hon har varit sjukskriven i flera omgångar och haft flera panikångestattacker.

– Jag blev ju inte våldtagen, men det satte sig verkligen djupt på mig, de där händelserna.

Efter uppsägningen ville Victoria inte fortsätta arbeta inom byggbranschen. Hon fick jobb som säljare på Fortum och kort därefter blev hon gravid. Hon och hennes sambo köpte ett hus i Arbrå i Hälsingland och i dag är hennes son Oscar nio månader.

Och trots allt jobbigt som hon har gått igenom ångrar hon inte att hon gick vidare och gjorde polisanmälan.

– Det har kommit något gott ur det, fastän det var så jäkla jobbigt. Jag har blivit starkare och fått mycket mer skinn på näsan. Nu sätter sig ingen på mig.

Med sin berättelse vill hon nu nå ut till tjejer som har varit med om liknande händelser.

– Det var tack vare Paulina som jag vågade anmäla. Jag vill att min historia ska få andra tjejer att berätta och anmäla, precis som jag gjorde när jag hade läst om henne.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ofredad och uppsagd på VVS-jobbet – sexdömd fick arbeta kvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig