Nytt projekt mot ställningskaoset: ”Mycket skit i den branschen”
Nu startar en ny grupp för att försöka lösa de stora akuta problemen i ställningsbranschen.
Under de senaste två åren har det uppdagats en mängd olika brister i ställningsbyggarbranschen. Byggnadsarbetaren har bland annat rapporterat om fusk med utbildningsbevis, slarviga ställningar och allvarliga olyckor.
För att förbättra situationen ska facket därför starta en arbetsgrupp.
– Huvudfrågorna är arbetsmiljö och säkerheten. Men det finns en uppsjö av andra problem som fusk med utbildningar, lönedumpning och utnyttjandet av människor. Vi måste ta tag i det här annars kommer branschen bli totalt oseriös.
När arbetet börjar ska man mer i detalj se över vilka problem som finns och hur de ska åtgärdas utifrån ett fackligt perspektiv. Sedan ska man försöka få till ett samarbete med bland annat skattemyndigheter och ekobrottspolisen för att få till en förbättring.
– Vi måste försöka få med flera myndigheter på det här. Samtidigt kommer jag ha en diskussion med arbetsgivarna om att de måste dra sitt strå till stacken. Deras branschförening måste ta tag i de här frågorna om de vill ha en bransch som någon överhuvudtaget vill söka sig till, säger Torbjörn Hagelin.
Håkan Carlsson är kanslichef för Ställningsentreprenörerna STIB. Han håller med om att det finns en problem i ställningsbyggarbranschen när det gäller utbildningsbevisen, men att det i övrigt ser ut som det gör i resten av byggbranschen.
– Ställningsarbeten sticker inte ut negativt på något sätt. Och jag skulle vilja säga att vi redan tar vårt ansvar. Vi tar minst lika stort ansvar som Byggnads gör trots att vi har betydligt mindre resurser.
Hur då?
– Vi är väldigt vaksamma på oegentligheter och arbetar tillsammans med Byggföretagen för en sund konkurrens. Vi vänder oss även mot myndigheter och då bland annat Arbetsmiljöverket där vi efterfrågat fler kontroller och uppföljningar så att alla följer regelverket. Sedan har vi vår STIB-auktorisation där vi ställer högre krav på entreprenörerna än vad lagen kräver, säger Håkan Carlsson.
Arbetet med gruppen kommer att dra igång efter avtalsrörelsen med en preliminär start i juni.
Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.