info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nybyggare i Sverige: "Som ny är det lätt att bli lurad"

Han kom, byggde och blev kvar. Damian lämnade tryggheten i sitt hemland och började ett nytt liv i Sverige. Vi träffade honom och snackade bygglöner, lurade arbetare och svenska fikavanor.

Svenska språket är inte enkelt. "Jag började prata på riktigt och anstränga mig när Aleksander började på dagis, när Sandra kom hit med pojkarna”, säger Damian. Foto: Anna Simonsson

Damian Jurewicz lägger in ett par verktygslådor i det välstädade förrådsutrymmet i firmabilen. Han är på väg hem från objektet på Östermalm i Stockholm, där han jobbar som hantverkare.

På lätta fötter, med snabba rörelser, tar han ett skutt upp i förarhytten. Kroppskontrollen och fotarbetet kommer troligen från boxningskarriären i Polen, där Damian tagit silver i de nationella mästerskapen.

Läs också Vassilis chock på nya arbetsplatsen: "Det fanns kaffe"

I maj 2004 utvidgades EU med tio nya medlemsländer och flödet av arbetskraft ökade kraftigt inom unionen. I en serie under året kommer Byggnadsarbetaren att berätta om de utländska arbetarnas vardag i Sverige; de ljusa och de mörka erfarenheterna.

– Men nu har jag inte tid med träning. Man kämpar ju hela tiden. Först på jobbet hela dagarna och sedan hemma. På lördagarna handlar man mat och kläder och på söndag vill man göra något kul med familjen, säger Damian när han satt sig bakom ratten.

Han kryssar mellan bilarna i rusningstrafiken. Vi är på väg norrut, mot villan och familjen i förorten Sollentuna. Damian pratar lika snabbt som han rör sig. På tio minuter hinner han berätta om hur det gick till när han kom till Sverige och började inom byggbranschen.

Damian bodde i den lilla staden Branjevo i norra Polen, där han utbildade sig till kock, samtidigt som han ägnade sig åt boxning på elitnivå. När han var 17 år hörde hans äldre bror av sig. Brodern hade börjat inom byggbranschen i Stockholm och undrade om Damian ville ägna sitt sommarlov åt byggjobb i Sverige.

– På en och en halv månad hade jag tjänat så mycket pengar att det räckte hela året. Jag kunde handla allt jag behövde, berättar 31-åringen.

Ett snabbt ombyte för att få så mycket tid med familjen som möjligt. Sonen Oskar (till höger) saknar inte den polska maten, och är särskilt förtjust i köttbullar. Foto: Anna Simonsson

Sverige lockade och efter studierna kom Damian tillbaka för nya byggjobb. Men i början var det nya livet svårt, med jobb utan kontrakt och svartjobb. Då var stödet från brodern viktigt.

– Brorsan hjälpte mig från början så att jag hamnade rätt. Om jag hade problem med jobb eller boende så ringde han alltid någon. Hantverkare från Polen som kommer till Sverige utan någon uppbackning på plats får ofta problem. De kan bli lurade på lön och tvingas jobba mer än vad lagen tillåter.

– Det är lätt att lura de nya som kommer hit. De vet inte vilka rättigheter de har, säger Damian.

Trots pengarna i Sverige slets Damian länge mellan de två länderna. Han hade svårt att vara utan vännerna och familjen i Polen. En gång, efter en strulig jobbperiod i Stockholm, åkte Damian hem till Branjevo och bestämde sig för att aldrig mer komma tillbaka.

– Men efter ett tag började jag sakna Sverige lite. Och då ringde brorsan igen …

Jobben i Stockholm blev allt fler och Damian allt mer etablerad i den svenska byggbranschen. Till slut beslutade han tillsammans med flickvännen Sandra att satsa på ett nytt liv. De tog med sig sönerna Oskar och Aleksander och flyttade till en ljusgul villa i Sollentuna, dit vi precis kommit fram.

Damian rullar in firmabilen på uppfarten, vrider av tändningen. Han hoppar vigt ur förarhytten och skyndar in i huset. I köket väntar Sandra, som gör pasta med oliver och bacon. Hon har kommit hem tidigare från sitt jobb som städare.

Efter en puss med frun tvättar Damian bort målarfärgen från händerna och börjar busa med yngste sonen Alexander, 6 år. Aleksander visar stolt ett nytt dataspel som han fått i julklapp, där hjälten är rörmokaren Luigi. Men rörmokare vill sexåringen inte bli.

– Jag vet vad jag ska jobba med när jag blir stor. Jag ska bygga hus! säger Aleksander, som trots att han älskar den panerade fisken och de svenska kompisarna på förskolan även känner sig polsk.

Damian Jurewicz ser till att allt är i sin ordning i firmabilen innan han ger sig av hemåt. Foto: Anna Simonsson

Vid middagen ansluter 12-åringen Oskar och samtalet sker på snabb polska med många avbrott för skratt. Den utbildade kocken Damian lassar för sig av pastan men säger att han själv bara lagar ”en procent av alla middagar. Och då åker jag till pizzerian”. De andra skrattar och tar för sig av maten.

När det är dags för nattning lägger sig Aleksander i träkojan under sängen som Damien har snickrat ihop. Pappa läser i Mumin för sin son och Aleksander gör det mysigt för sig med gosedjuren i kojan. I källaren spelar brorsan Oskar datorspel. Det är med andra ord precis som i en vanlig, svensk familj.

Damian ser flera fördelar med livet i Sverige, att man till exempel får mer utrymme för familjeliv.

– Min chef vill att jag tjänar bra och inte jobbar över för mycket. Han tycker att det är viktigast att jag har det bra hemma. Och så är det. Om man jobbar för mycket får man problem hemma, säger Damian.

Som städare och hantverkare följer Sandra och Damian mallen för polackers yrkesval i Sverige.

– Vi är väldigt vanliga på det sättet, säger Sandra.

Efterfrågan på deras arbetskraft är också stor. Sedan Polen gick med i EU den 1 maj 2004 har arbetskraftsinvandringen exploderat. 2017 var 91 000 polacker folkbokförda i Sverige, över dubbelt så många som vid EU-inträdet.

– Det är väldigt många polacker här och det märks tydligt. Åker du till ett byggvaruhus i Stockholm halv sju på morgonen är det nästan bara polsktalande där, säger Damian.
En liknande befolkningsökning gäller för personer från Estland, Lettland och Litauen.

Damian är mån om att ge bilden av sina landsmän som yrkeskunniga och hårt arbetande.

– Det känns som att vissa svenskar tror att vi bor i skogen och dricker regnvatten. Det är viktigt att visa vilka vi är och vad vi kan, säger Damian Jurewicz.

Nybyggarna i Sverige:

Polenfödda personer folkbokförda i Sverige

2004: 43 472

2008: 63 822

2012: 75 323

2017: 91 180

Personer födda i Estland, Lettland eller Litauen folkbokförda i Sverige:

2004: 14 195

2008: 17 644

2012: 24 735

2017: 31 846

Källa: SCB

Johan Fyrk
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nybyggare i Sverige: "Som ny är det lätt att bli lurad"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig