Nya tuffa regler i byggboden – så ska avstånden ökas
Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström har tolkat de skärpta rekommendationerna för att hindra coronasmitta. Bland annat max tre personer runt ett bord för sex i byggboden.
Många byggen är igång i landet. Successivt har Folkhälsomyndigheten skärpt kraven för att hindra smitta. Den första april kom nya allmänna råd med direkta krav på arbetsplatserna.
Där står att arbetsgivaren ska se till att personalen håller avstånd till varandra.
Men vad betyder det på ett bygge, där folk sitter sida vid sida runt bordet i byggboden?
– Ska man följa kraven ska det vara minst en meter mellan varje person. Då måste man minska från sex till tre personer runt borden, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.
Är man ute på bygget och jobbar är det ofta en hyfsad distans. Men den största risken för smittspridning finns antagligen inne i boden om man sitter eller på annat sätt befinner sig för nära, menar Ulf Kvarnström.
Den senaste tiden har han fått ett flertal frågor om hur reglerna ska tolkas. Både då det gäller vanliga bodar och storbodar.
– Vi har ju detta med storbodar där de kan vara ganska många. Där har jag fått frågor om utrymmen med 69 personer. Så många får man inte vara. Det får ju inte vara folksamlingar på över 50 personer och det gäller förstås byggarbetsplatser också, säger Ulf Kvarnström.
Han tillägger att det finns sätt att lösa problemen. Ett är att äta i skift. Andra är att skaffa fler utrymmen.
Han hör signaler att branschen är lite yrvaken inför den nya situationen.
– De indikationer jag fått i byggbranschen hittills är att man inte avståndsbedömt, man har inte riskbedömt och inte tagit hänsyn till detta med handsprit. Det känns som att det är lite efter. Att man inte riktigt insett att detta gäller bygg också, säger Ulf Kvarnström.
Han uppmanar arbetsplatserna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning, baserad på myndighetens rekommendationer. Det gäller att de följer med där, för läget ändras ju från dag till dag. Arbetsgivaren ska ta fram information och fakta för egna arbetsplatsen och riskbedöma om det föreligger smittorisk, säger han.
Förutom att hålla avstånd gäller de generella reglerna att hålla sig hemma om man är sjuk och ha möjlighet till en god handhygien.
Hur det funkar i praktiken skiftar förstås mellan olika byggföretag. De större bolagen som Byggnadsarbetaren varit i kontakt med säger att de har åtgärder mot smittspridning.
På Skanska är produktionen i full gång med många byggnadsarbetare ute på arbetsplatserna. Annika Svensson, pressekreterare på företaget, säger att man har en beredskap för att hindra smittspridning bland de anställda.
– Vi har vårt systematiska arbetsmiljöarbete, så vi adderar bara risken för smittspridning till våra riskbedömningar och skyddsronder.
Hon säger att Skanska redan före första april gått ut med informationsmaterial till sina projektchefer om hur arbetsplatserna ska arbeta med att hindra smitta. Sedan har detta blivit än mer aktuellt.
– Det handlar om att man kan ha möten ute eller i mindre grupper. Att man kan möblera om och öka avstånden i lunchutrymmen. Att man kan äta och byta om i skift, berättar Annika Svensson.
Det är upp till den enskilda arbetsplatsen att avgöra vad som ska göras.
Också på NCC finns ett liknande upplägg enligt företagets presschef Tove Stål. Där strävar man efter att hindra trängsel.
”I bodarna så delar vi till exempel upp matraster och ser till att inte alla byter om samtidigt. Vi håller möten utomhus om möjligt och håller avstånd till varandra, och vi städar arbetsplatsen varje dag.”, skriver hon i ett mail.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.