Stor oro för framtida pensionen: "Tappat tron på systemet"
65 procent av LO-medlemmarna är oroliga för att få en låg pension. 71 procent uppger att de kommer klara sig dåligt på pensionen. Det visar en färsk Novus-rapport.
– Många yngre pratar om att de inte kommer ha någon pension över huvud taget, säger snickaren Stefan Slottensjö.
Rapporten ”Pensionsoron – så känner svenskarna inför sin pension”, som släpps under torsdagen, har genomförts av Novus på uppdrag av Byggnads och tankesmedjan Katalys.
Undersökningen visar att hälften av dem som svarat är mycket eller ganska oroliga för sin pension.
– Pensionsfrågan är glödhet. Det här måste bli ett wake-up call för politikerna, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.
Oron finns i alla åldersgrupper.
- 64 procent av 50-64-åringarna i hela befolkningen, är ganska eller mycket oroliga för att få en låg pension.
- Bland unga människor, 18-29 år i hela befolkningen, är siffran 42 procent.
- 65 procent av LO:s samtliga medlemmar är oroliga för att få en låg pension.
Stefan Slottensjö är snickare på Skanska. Han håller med om att det finns en oro ute på arbetsplatserna.
– Många yngre pratar om att de inte kommer ha någon pension över huvud taget. Det är riktigt dåligt att man har tappat tron till själva systemet, säger han.
Själv är han 63 år, men har bestämt sig för att jobba till 67 års ålder. Då har han jobbat som snickare i 50 år.
– Skillnaden blir för stor. Då får jag ändå bara en pension på cirka 62 procent av lönen. Det är jättestor skillnad jämfört vad man har idag, säger Stefan Slottensjö.
Enligt undersökningen kommer dagens löntagare att få en pension på mellan 50 och 60 procent av sin slutlön. 6 av 10 personer som deltagit i undersökningen uppger att de skulle klara sig dåligt på en sådan pension. Av LO:s medlemmar säger hela 7 av 10 samma sak.
– Ett annat problem är att många av framtidens pensionärer inte har den buffert som man hade tidigare. Många går i pension med höga skulder, eftersom de har höga bostadslån. Och så kommer det att vara för mig också, säger Stefan Slottensjö.
Novus-undersökningen visar också att över hälften av de som svarat tycker att de som slits ut på jobbet och tvingas sluta jobba i förtid ska kompenseras för det i högre utsträckning. Siffran för LO-medlemmarna är 72 procent.
– Det behövs pengar i systemet och man behöver titta på kompensation för dem som sliter ut sig i förtid. Undersökningen visar att pensionen starkt berör många, och särskilt våra medlemmar, säger Johan Lindholm.
I rapporten uppger var tredje att det är minst 50 procents chans att de skulle byta till ett parti som presenterade ett pensionssystem som gav högre pensioner för låg- och medelinkomsttagare.
På samma fråga svarade nästan varannan LO-medlem att de skulle vara beredda att byta parti.
– Det är ett enormt underbetyg till hela det politiska etablissemanget. Om man inte orkar ta tag i de här avgörande frågorna, så tror jag att man spelar de populistiska partierna i händerna, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.
Här kan du läsa hela rapporten