info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya regler som gynnar sjukskrivna: "Dammsug firman på arbetsuppgifter"

Nya regler 1 juli: Du som är sjukskriven ska få en snabbare plan för att komma tillbaka till jobbet. Planeringen ska starta redan efter 30 dagars sjukskrivning.

Riksdagen fattade för en tid sedan ett beslut om nya regler som är positiva för dem som är sjukskrivna. Om en vecka träder de nya reglerna i kraft.

Det handlar om arbetsgivarens ansvar för rehabilitering så att du kan komma tillbaka till jobbet på ett smidigt sätt.

Läs också Därför skadas unga oftare av maskiner: "Inte konstigt att unga drabbas"

Senast den 30:e dagen räknat från första frånvarodagen, ska arbetsgivaren tillsammans med dig, diskutera hur du ska kunna komma tillbaka till anpassade arbetsuppgifter på din arbetsplats.

Byggnads ombudsmän som jobbar med försäkringsfrågor, bland annat sjukskrivningar, har tidigare i Byggnadsarbetaren påtalat hur viktigt detta är.

– Ofta brukar arbetsgivaren och även den som är sjuk, skjuta problemet framför sig och tänka att ”det ordnar sig på något sätt”. Efter 180 dagar kommer chocken. Indragen sjukpenning. Och när du knackar på chefens dörr och vill ha anpassade arbetsuppgifter blir chefen överrumplad och har svårt att hantera sitt arbetsgivaransvar, sade Byggnads försäkringsansvarige Jon Andersson, i en tidigare intervju i Byggnadsarbetaren.

Men nu skrivs det alltså in i lagen (30 kap. 6 § socialförsäkringsbalken) att samtalen om återgången till arbetet måste komma igång redan efter 30 dagar.

De nya reglerna gäller om din arbetsförmåga beräknas vara nedsatt i minst 60 dagar.

Läs också Kom tillbaka i jobb efter skadan: "Planera i tid"

Bedömningen ska alltså ske relativt snabbt efter sjukanmälan. Kolla faktarutan nedan vilka punkter som du kan ta upp vid ett rehabsamtal.

En annan positiv förändring för sjukskrivna är att arbetsgivaren får större möjligheter att ansöka om bidrag som gör det lättare att anpassa arbetsplatsen, för för att du ska kunna komma tillbaka.

Vill du läsa fler liknande artiklar – Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.

Men även om lagarna ändras så är det viktigt för dig som är sjukskriven att vara aktiv.

–Ta kontakt med en förtroendevald i ett tidigt skede. Diskutera din situation och gör en lista på allt jobb som funkar för dig. Dammsug firman på arbetsuppgifter helt enkelt. Det är bra att själv komma med förslag på arbetsuppgifter, vid ett möte med arbetsgivaren, säger Jon Andersson på Byggnads.

Läs också Fler byggare med psykisk ohälsa får hjälp

Ge inte upp - så kommer du tillbaka

Arbetsgivaren ska bistå med de anpassningar som krävs, för att den sjukskrivne ska kunna komma tillbaka. Här är några exempel på åtgärder:

  • Ändrade arbetsuppgifter som ger mer variation.
  • Nya personliga hjälpmedel (kan finnas bidrag att söka)
  • Omplacering tillfälligt.
  • Deltid 25 procent.
  • Ergonomisk rådgivning från företagshälsovård

Sex tips – att tänka på: 

  1. Håll regelbunden kontakt med arbetsgivaren redan från början och skicka in läkarintyg. Berätta för arbetsgivaren vad läkaren säger. Fika så ofta du kan med arbetskamraterna.
  2. Var tydlig till arbetsgivaren att du kommer att kunna återgå till ordinarie
    arbete, även om det ser mörkt ut och det drar ut på tiden.
  3. Läs ditt eget läkarintyg. Fråga läkaren om du inte förstår. Du måste ha koll för att kunna beskriva dina problem för arbetsgivaren.
  4. Boka in ett eget möte med en facklig representant för att få råd och tips och tillsammans göra listor med tänkbara arbetsuppgifter som tar tillvara din arbetsförmåga. Om arbetsgivaren inte självmant kommer med förslag till lättare arbetsuppgifter kan du komma med egna förslag.
  5. Ta själv initiativ till att boka ett möte med arbetsgivaren. Det första mötet bör äga rum redan efter en månad och ta gärna med en facklig representant som stöd. Mötet ska leda till en plan för återgång i arbete. Planen innehåller sådant som anpassning av arbetsplatsen, arbetshjälpmedel, ändrade arbetsuppgifter, tillfällig omplacering och deltid.
  6. När du och arbetsgivaren har kommit överens om en plan och dokumenterat detta, kan det vara läge att kontakta Försäkringskassan och kalla till ett avstämningsmöte där du och din chef, eventuell facklig representant, och eventuellt vårdpersonal deltar.
Nina Christensen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya regler som gynnar sjukskrivna: "Dammsug firman på arbetsuppgifter"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig