Nya på kongressen: Inflytande, alkoholstopp och motorkapar
De har förberett sig med kongressplugg och snack med kollegor. När Byggnads kongress startar idag debuterar plattsättaren Rebecca Ekström och betongarbetaren Alexander Westberg. Hjärtefrågor? Allt från inflytande till motorkapar och alkoholstopp.
De har båda laddat för sin allra första kongress, Byggnads kongress som startar i Göteborg idag. Alexander Westberg, 34 år, är betongarbetare från Norrköping och Rebecca Ekström, 29 år, plattsättare och bor i Luleå.
Hur känns det att vara förstagångsombud?
– Det ska bli kul att vara med och påverka och se hur det går till, säger Alexander Westberg.
Vilken är den viktigaste frågan för dig?
– Det är Byggnads grundorganisation, hur vi ska värva medlemmar och få dem att förstå vikten av det fackliga arbetet. Vi behöver engagera folk, att de inte bara går med utan också vill vara med och driva frågor och påverka.
Utan facket har vi inga rättigheter kvar, då kommer man att plocka bort dem en efter en, säger han.
Alexander Westberg har också andra hjärtefrågor som säkerhet och likabehandling av utländsk arbetskraft.
– Vi har mycket mer utländsk arbetskraft idag och det är viktigt att de har samma rättigheter som vi med löner och bodar och duschar. Att de inte tvingas jobba till vilka villkor som helst, utan att de har säkra jobb så att de kan komma hem.
Alexander Westberg har förberett sig för kongressen genom att läsa motioner och kongresshandlingar och diskutera de frågor som tas upp.
– Jag har pratat med folk på bygget och kollegor på andra byggen om hur de ser på det hela, säger han.
Plattsättaren Rebecca Ekström har också förberett sig genom att noggrant läsa in sig och prata med kollegorna.
– Jag har tagit några caféhelger, har tagit med mig datorn till ett café och druckit kaffe och pluggat på kongressmaterialet. Sedan har jag även pratat med andra i andra regioner för att få veta hur de tänker.
Vad tycker du är viktigast?
– Det är frågor som rör Byggnads kvinnliga nätverk, Näta, och vårt inflytande och representation i organisationen. Vi är i en bransch där vi är en minoritet och vi behöver förändra i den fackliga organisationen och göra branschen till en mer jämställd bransch, säger hon.
En annan hjärtefråga är att förändra Byggnads alkoholpolicy.
– Vi har en motion från Norrbotten om att man ska ta bort alkohol från Byggnads representation.
Vi ska inte bjuda på alkohol för byggnadsarbetarnas pengar. När vi pratar med våra medlemmar ute på arbetsplatserna så är det ingen som är för att vi använder Byggnads pengar till det här.
Hon är också engagerad i arbetsmiljöfrågor.
– Vi stöttar en motion om att man ska införa obligatorisk utbildning för motorkap. Jag jobbar själv med handrondell som också är en farlig maskin.
Jag har en kollega där maskinen högg och slant över handleden och var typ en halv millimeter från stora kroppspulsådern. Därför är säkerheten med maskiner viktig. Jag efterlyser riktlinjer för hur jag ska kunna lära ut hur man ska jobba säkert, säger hon.